Mal otvárať EURO, no chyba ho zrejme vyjde draho. Marciniak dostáva výhražné správy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Mal otvárať EURO, no chyba ho zrejme vyjde draho. Marciniak dostáva výhražné správy

Szymon Marciniak sa, pravdepodobne, nepodpíše pod úvodný zápas Eura v Nemecku.
Szymon Marciniak sa, pravdepodobne, nepodpíše pod úvodný zápas Eura v Nemecku.Profimedia
Rozhodca Szymon Marciniak (43), pravdepodobne, vynechá úvodný zápas letných majstrovstiev Európy v Nemecku pre kontroverzný gól v semifinálovej odvete Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Bayernom Mníchov. Poľské médiá tvrdia, že UEFA počítala s 33-ročným rodákom z Plocku na úvodný stret domáceho tímu proti Škótsku. Súboj sa však bude hrať v Mníchove, kde poľský rozhodca čelí veľkej kritike. Fanúšikovia sa mu dokonca na sociálnych sieťach vyhrážajú, že by pre vlastnú bezpečnosť nemal na EURO vôbec ísť.

Marciniak má povesť jedného z najlepších rozhodcov na svete. Chyba zo záveru stredajšej odvety ho však môže mrzieť. 

"Podľa toho, čo sme počuli, Marciniak a jeho asistenti mali veľkú šancu rozhodovať zápas Nemecko - Škótsko v Mníchove. Teraz sú tieto šance veľmi malé, možno dokonca nulové," povedal v televíznom štúdiu Tomasz Wlodarczyk, šéfredaktor futbalového webu Meczyki.

Poľský rozhodca pískal v decembri 2022 finále majstrovstiev sveta vo futbale medzi Argentínou a Francúzskom a v júni minulého roka finále Ligy majstrov medzi Manchestrom City a Interom Miláno.

V decembri 2023 rozhodoval aj finále MS klubov. Web Przeglad Sportowy upozorňuje, že podľa praxe nasadzovania arbitrov tak skoro nemal šancu na ďalšie veľké finále. Úvodný zápas EURO 2024 však mal byť pre Marciniaka poctou a "cenou útechy".

Stredajší večer, pravdepodobne, všetko zmenil. Matthijs de Ligt z Bayernu vyrovnal v závere nadstavenia na 2:2, ale gól nebol uznaný. Asistent Tomasz Listkiewicz signalizoval ofsajd Mazraouiho a Marciniak zastavil hru skôr, ako sa lopta dostala do siete.

Z opakovaných záberov nebolo jasné, či skutočne išlo o ofsajd. Ak by rozhodcovia nechali celú akciu dohrať tak, ako mali, určite by ju preskúmal videorozhodca. Preskúmanie VAR-om v takomto prípade nastať nemohlo. 

"Nie je to len tak. Pokiaľ viem, UEFA sa sťažuje aj na to, že rozhodca k avizovanému nadstaveniu pridal ďalšie štyri minúty. Sporná situácia teda nastala v 13. minúte nadstavenia, čo je veľmi, veľmi dlhý čas. Trendom je nepridávať toľko minút. Trochu si za to môžu sami," poznamenal Wlodarczyk.

Štatistika zápasu.
Štatistika zápasu.Flashscore

Kým v Poľsku svojich rozhodcov bránia, v Nemecku sú terčom ostrej kritiky. Noviny BILD ju podnietili titulkom "Škandál!" na titulnej strane. "Nechoďte do Nemecka. Pre vlastnú bezpečnosť," vyhrážajú sa fanúšikovia Bayernu v príspevkoch pod správami a na sociálnych sieťach.

UEFA podľa Wlodarczyka vezme do úvahy aj obrovskú mediálnu búrku. Marciniak každopádne píska ďalej. V nedeľu bude mať na starosti víkendový šláger poľskej ligy, v ktorom Lech Poznaň nastúpi proti Legii Varšava.

Real Madrid - Bayern 2:1