Bez Hummelsa či Goretzku. Nagelsmann berie na EURO štyroch brankárov a 22 hráčov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Bez Hummelsa či Goretzku. Nagelsmann berie na EURO štyroch brankárov a 22 hráčov

Šéf Nemecka Nagelsmann počas oznámenia konečnej nominácie na EURO 2024.
Šéf Nemecka Nagelsmann počas oznámenia konečnej nominácie na EURO 2024.AFP
Tréner Nemecka Julian Nagelsmann (36) vo štvrtok oznámil nomináciu svojho tímu na domáci európsky šampionát, ktorý sa uskutoční od 14. júna do 14. júla. V kádri nefiguruje viacero skúsených futbalistov, na čele ktorých prevažuje Mats Hummels (35) z Borussie Dortmund.

Bez skúsených hráčov

Majster sveta z roku 2014 Hummels a stredopoliar Brandt boli kľúčovými postavami Dortmundu pri postupe do finále Ligy majstrov, v ktorom vo Wembley spoločne vyzvú 1. júna Real Madrid. Napriek všetkým okolnostiam Julian Nagelsmann zostal pri skladbe tímu, ktorý v marci zdolal v príprave Francúzsko (2:0) i Holandsko (2:1).

V nominácii nefiguruje ani Leon Goretzka z Bayernu Mníchov, ktorého šéf nemeckej lavičky taktiež vynechal z 27-členného kádra hostiteľov - po júnových priateľských zápasoch s Ukrajinou a Gréckom sa zredukuje o jedno meno na 26. Pre zranenie sa na Eure nepredstaví ani jeho spoluhráč Serge Gnabry.

Ostatné výsledky Nemecka.
Ostatné výsledky Nemecka.Flashscore

Nemecko, ktoré bolo na posledných dvoch majstrovstvách sveta vyradené už v skupinovej fáze a na Eure 2020 (hranom v 2021) skončilo v osemfinále, dosahovalo v uplynulom roku nevýrazné výsledky. Vyhralo iba tri z 11 duelov. Táto negatívna bilancia stála miesto vtedajšieho trénera Hansiho Flicka.

Po prehrách s Tureckom a Rakúskom na záver roka 2023 vymenoval jeho nástupca Nagelsmann na marcové priateľské strety značne obmenený káder. Objavujú sa v ňom aj mená z majstrovského Leverkusenu či prekvapenia ročníka Stuttgartu. Nemci zareagovali na nový impulz pozitívne. Nezastavili ich finalisti posledných majstrovstiev sveta v Katare Francúzi a dokonca ani Holanďania.

Štyria brankári a 22 hráčov do poľa

Nagelsmann ukázal na obrancu Dortmundu Nica Schlotterbecka i brankára Stuttgartu Alexa Nübela. Zranenie vyradilo Jana-Niklasa Besta z Heidenheimu a aj strážcu svätyne Fulhamu Bernda Lena. Do tímu sa dostal Leroy Sané z Bayernu, ktorý bol suspendovaný za vylúčenie. Chýbať by mal aj v príprave tesne pred štartom šampionátu. Tridsaťšesťročný kormidelník uviedol, že štyria brankári sú kľúčoví pre rozloženie záťaže počas turnaja.

"Nominovali sme štyroch brankárov a na turnaj pôjdeme so štyrmi. Nübel si nomináciu zaslúžil. Prečo štyria? Môžete ich využiť v tréningu, tým pádom Manuel (Neuer) nemusí zakaždým trénovať. Budeme tak kontrolovať záťaž," prezradil novinárom Nagelsmann.

"To znamená, že v poli máme k dispozícii 22 hráčov. S tým sa dá veľmi dobre fungovať. Ak nám budú niektorí chýbať, stále môžeme riadne trénovať s minimálne dvadsiatimi," doplnil hlavný tréner.

Vyhlásenia, ktoré sa uskutočnilo v centre Berlína neďaleko slávnej Brandenburskej brány, sa zúčastnili traja členovia nemeckého tímu víťazov majstrovstiev sveta 2014 z Brazílie. Brankár Manuel Neuer, útočník Thomas Müller a stredopoliar Toni Kroos. Barcelonský stredopoliar İlkay Gündoğan zostane kapitánom napriek Neuerovmu návratu, čo Nagelsmann potvrdil už pred oznámením nominácie.

Nemci odštartujú domáci šampionát 14. júna. V otváracom stretnutí v Mníchove ich vyzvú futbalisti Škótska. Od 26. mája do 1. júna absolvujú tréningový kemp v obci Blankenhai, kde bude mať počas turnaja základňu Anglicko.

Program Nemecka.
Program Nemecka.Flashscore

Štyria členovia tímu, Schlotterbeck a Füllkrug z Dortmundu, spolu s duom z Realu Madrid Rüdigerom a Kroosom, hrajú 1. júna finále Ligy majstrov vo Wembley, pre ktoré sa k mužstvu pripoja o dva dni neskôr.

Nemecko odohrá ešte dva priateľské zápasy, 3. júna v Norimbergu nastúpi proti Ukrajine a o štyri dni neskôr si zmeria sily v Gladbachu s Gréckom.