Tri mužstvá o dve miesta v EKL. Košice o záchranu s Gerim a Podbrezová prerušila mizériu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Tri mužstvá o dve miesta v EKL. Košice o záchranu s Gerim a Podbrezová prerušila mizériu

Eric Bile si síce zakrýva svoje oči, ale jedine z premrhaného zápasu v Ružomberku. Zo situácie, ktorú majú vo svojich rukách, určite nie.
Eric Bile si síce zakrýva svoje oči, ale jedine z premrhaného zápasu v Ružomberku. Zo situácie, ktorú majú vo svojich rukách, určite nie.TASR/Flashscore
Predposledné 9. kolo nadstavby ponúklo opäť viacero zaujímavých zápletiek. Nielen, že aktuálny majster Slovan prehral tretí zápas v rade, ale najmä železiari pretrhli deväťzápasovú sériu prehier. Možno práve včas. Žilina si nevybojovala ideálnu pozíciu do boja o predkolo Konferenčnej ligy. Všetko má svojich rukách. Ale to aj Dunajská Streda a tiež trnavský Spartak. Rezonovalo to i na východe, kde sa rozlúčili s Jánom Kozákom ml. (44). Flashscore Správy s predposlednými Udalosťami kola Niké ligy.

Kozák von, Geri dnu

Bolože to slávy, keď sa v posledný októbrový deň upiekol zaujímavý návrat. Po troch rokoch sa na trénerskej lavičke objavil Ján Kozák ml. Vybralo si ho vedenie ambicióznych Košíc. Tých Košíc, ktoré sa vrátili medzi elitu. Syn bývalého reprezentáčného trénera a jedného z najúspešnejších slovenských kormidelníkov podpísal zmluvu do júna 2026. Výsledok? Vydržal takmer celých sedem mesiacov. 

Posledné výsledky Košíc.
Posledné výsledky Košíc.Flashscore

Ako s jeho predchodom Šoltisom, ani pod taktovkou 44-ročného lodivoda to vôbec nešlo podľa predstáv. V úvode svojho angažmánu sa mu podarilo splniť cieľ - po desiatich prehrách v rade prinavrátil hráčom chuť víťazstva. Mal to byť odrazový mostík k lepším zajtrajškom. Trval tri kolá. Po zimnej prestávke sa celok pod jeho vedením na chvíľu vrátil k bodom, ale sériu si udržal iba štyri duely. Konzistencia a najmä efektivita mužstvo zráža k zemi prakticky celý ročník. 

Pohľad, ktorý neteší žiadneho košického fanúšika.
Pohľad, ktorý neteší žiadneho košického fanúšika.Flashscore

Niet prekvapením, že len posledné Zlaté Moravce majú horšiu ofenzívu (19) i defenzívu (64). Posledné tri prehry v rade boli príliš. Hlavne s ohľadom na bitku o vyhnutie sa baráži a zbytočným komplikáciám s udržaním sa v najvyššej súťaži. V tej, o ktorú Košičania tuho bojovali dlhých osem rokov. Nie je, samozrejme, všetko chybou iba Jána Kozáka mladšieho. Tie najväčšie urobili funkcionári v lete pri skladbe tímu, čo sa im vracia ako bumerang.

Kozák v Košiciach končí. V snahe udržať Niké ligu povedie mužstvo Geri

Záverečné 10. kolo tak bude pre dočasnú náhradu Gergelyho Geriho v Košickej Futbalovej Aréne napínavé. Derby o východ. Zápas o všetko. Zápas o priamu záchranu. Stačí vyhrať. V opačnom prípade si žlto-modrí predĺžia sezónu. 

Tri tímy a "iba" dve miestá v predkole EKL

Aj keď sa tento rok po dlhšom čase nebude hrať baráž o Konferenčnú ligu, nakoľko Slovenský pohár vyhral Ružomberok, ktorý zároveň skončí na piatom mieste Niké ligy, boj o pohárovú Európu je napínavý do úplného záveru. Slovan má dlhodobo istý titul aj Ligu majstrov, no o dve miestenky do tretej najprestížnejšej klubovej súťaže v Európe sa uchádza trio tímov.

Pohľad do tabuľky na napínavý boj o EKL.
Pohľad do tabuľky na napínavý boj o EKL.Flashscore

Tie si navyše nechali vzájomné súboje na záver. V nedeľu Dunajská Streda zdolala Trnavu a poskočila na druhú priečku, kde má 55 bodov, rovnaký počet ako tretia Žilina. Práve tieto dve mužstvá sa pod Dubňom stretnú proti sebe. Spartak hostí Podbrezovú.

Tej už síce o nič nejde, definitívne je šiesta, avšak pohárové udalosti môžu priniesť pokus o odplatu. Isté je, že ak Trnavčania vyhrajú, tak sa dostanú do EKL. V prípade remízy to také isté nie je, keďže ak by remizovali všetci, poradie by ostalo totožné ako je aktuálne. Každopádne, DAC-u určite stačí remizovať.

Program posledného 10. kola nadstavby Niké ligy.
Program posledného 10. kola nadstavby Niké ligy.Flashscore

Trnava má všetko vo vlastných rukách, víťazstvom by určite skončila v TOP 3. Ak by ale uspela Žilina aj hráči Michala Gašparíka, pre celok zo Žitného ostrova ostane v ruke nepopulárny "Čierny Peter". Každý jeden z trojice tímov ale takéto kalkulácie určite riešiť nebude a pôjde do toho naplno, pretože pre hociktorý z nich by bolo štvrté miesto veľkým sklamaním.

Moment kola: Podbrezová zlomila mizériu

Futbalisti Podbrezovej ukončili veľmi negatívne série. Na víťazstvo v Niké lige čakali až jedenásť zápasov, z toho posledných deväť prehrali, čo je najviac v histórii tohto klubu v rámci najvyššej súťaže. Aj keď v roku 2019 vypadávali, ich najdlhšia šnúra prehier bola šesť duelov. Paradoxne to prišlo proti majstrovi.

Mimoriadne cenné tri body Podbrezovej po sérii prehier.
Mimoriadne cenné tri body Podbrezovej po sérii prehier.Flashscore

Železiari na jar vyhrali celkovo v rámci oboch súťaží iba trikrát. Hneď v úvodnom kole zdolali Michalovce (2:1) a potom dvakrát Slovan. Raz to bolo na jeho pôde v rámci štvrťfinále Slovenského pohára. Sobotná výhra je zaujímavejšia aj tým, že v decembri v Zelpo Aréne dokázali belasí uspieť 6:0, čo je najvyšší výsledok tohto ročníka.

Aj keď má Podbrezová proti Slovanu dlhodobo dosť zlú bilanciu, v Niké lige je to z ich pohľadu 5-2-14, tak počas piatich vzájomných duelov tohto ročníka, mimo spomenutého výsledku 0:6, dvakrát vyhrala a dva razy iba tesne prehrala. Najskôr viedla 2:1 a padla 2:3, následne Marcelli odvrátil remízu 1:1 a stanovil stav na 2:1. Zverenci Romana Skuhravého majú pred sebou príležitosť potvrdiť tri body - v malom Ríme proti Spartaku Trnava, ktorý ich vyradil v semifinále Slovnaft Cupu.

Gól kola: Kristóf Domonkos

Ružomberok siahal proti Žiline na tri body, nakoniec získal iba jeden. Po červenej karte Stojčevskeho sa k priamemu kopu postavil Kristóf Domonkos a loptu poslal nechytateľne za chrbát gólmana Belka. Slovenský stredopoliar skóroval štvrtýkrát v sezóne, ale premiérovo od 12. augusta, keďže predošlé tri presné zásahy dal v úvodných troch kolách aktuálneho ročníka. Ako sa zvykne hovoriť... To najlepšie na záver!