Derby Week: Zlatý tím, boje o titul, štyri najúspešnejšie kluby alebo Budapešť plná derby

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Derby Week: Zlatý tím, boje o titul, štyri najúspešnejšie kluby alebo Budapešť plná derby

Ferencváros nastúpi v nedeľu v budapeštianskom derby proti Újpestu.
Ferencváros nastúpi v nedeľu v budapeštianskom derby proti Újpestu.groupamaarena.com/Flashscore
V Budapešti, a tým aj v celej jej aglomerácii, žije 2,5 milióna ľudí, čo je štvrtina celkovej populácie Maďarska. Pokiaľ ide o futbal, koncentrácia moci v hlavnom meste je v porovnaní so zvyškom krajiny ešte výraznejšia. Od roku 1901, keď bola založená tamojšia futbalová liga, získali tímy z hlavného mesta 110 titulov. Väčšinu z nich si rozdelili štyri veľké kluby, štyri historicky najsilnejšie maďarské tímy a štyria veľkí mestskí rivali v jednom.

Budapeštianska silná štvorka

Ferencváros získal 35 majstrovských titulov (vrátane toho z aktuálnej sezóny, ktorý si zabezpečil už štyri kolá pred koncom), MTK Budapešť 23, Újpest 20 a Honvéd 14. V priebehu histórie patrila každému z tejto štvorice celá dlhá etapa.

V prvých rokoch 20. storočia sa ujal nadvlády Ferencváros, keď v rokoch 1903 až 1913 získal prvých osem titulov. MTK dokázal jeho vládu prerušiť a po triumfoch v rokoch 1904 a 1908 následne kraľoval od obdobia okolo prvej svetovej vojny až do roku 1925, keď vyhral ligu desiatykrát v rade a celkovo dvanásty raz.

Takto vznikla prvá veľká rivalita medzi Ferencvárosom a MTK, známa ako Večné derby (maďarsky Örökrangadó). V roku 1930 získal svoj prvý titul ďalší tím z oblasti hlavného mesta, Újpest FC. Obhájil ho v roku 1931 a v desaťročí pred druhou svetovou vojnou ovládol ligu päťkrát. V tom istom období pridal Ferencváros tri tituly a MTK dva. Po vojne vstúpil do futbalového boja nielen o Budapešť, ale aj o celé Maďarsko ďalší konkurent, Honvéd.

Mocní Maďari určujú trendy

Pod názvom Honvéd začal hrať v roku 1949, dovtedy sa volal Kispést AC. Po prevzatí moci komunistickou stranou sa premenoval a zásadne zmenil, keď ho "pod svoje krídla" prevzalo ministerstvo obrany (výraz Honvéd znamená obranca vlasti). Armádny celok naverboval najlepších futbalistov v krajine a úspech sa dostavil okamžite. Honvéd získal titul v sezóne 1949/1950 a v prvej polovici 50. rokov mu mohol konkurovať len MTK (vyhral ligu v rokoch 1951 a 1953). Ten bol tiež klubom podporovaným režimom a pod správou Úradu štátnej ochrany, teda tajnej polície.

Fanúšikovia Ferencvárosu na derby.
Fanúšikovia Ferencvárosu na derby.Profimedia

V tom čase bolo najväčším derby v meste súboj vojenského Honvédu a MTK, premenovaného na Vörös Lobogó (Červená vlajka), reprezentujúcim tajnú službu. Okrem domácej dominancie dosiahli oba tímy úspechy aj na medzinárodnej scéne. Ich najlepší futbalisti tvorili základ maďarskej reprezentácie, ktorá v tom čase dobyla futbalový svet. Väčšinu z nich tvorili hráči Honvédu, ktorých viedol Ferenc Puskás. Prvým veľkým úspechom národného tímu bol zisk zlatých medailí na olympijských hrách v roku 1952, kde Maďari vyhrali celý turnaj bez straty bodu a s celkovým skóre 20:2.

V roku 1953 dosiahol "Zlatý tím" (po maďarsky Aranycsapat), ako sa mužstvu začalo doma hovoriť, ďalší veľký úspech, hoci išlo iba o priateľský zápas. Avšak nie len taký hocijaký. Maďari nastúpili proti Angličanom v ich svätostánku vo Wembley a boli prvým kontinentálnym tímom, ktorý Albion na jeho pôde porazil (6:3). V odvete v Budapešti v roku 1954 vyhrali Maďari, čím im uštedrili najvyššiu porážku v histórii. Anglická tlač označovala svojich premožiteľov ako Mighty Magyars (mocní Maďari).

Maďari boli jasnými favoritmi majstrovstiev sveta 1954, kde vyhrali všetky zápasy až do finále a v piatich zápasoch strelili 27 gólov. V zápase o zlato však prekvapujúco prehrali 2:3 so Západným Nemeckom, ktoré v základnej skupine porazili 8:3. Tím trénera Gusztáva Sebesa hral revolučným spôsobom založeným na dynamickej prelínaní medzi jednotlivými formáciami. Hráči neplnili len strnulo úlohu na danom poste, ale menili si pozície na ihrisku a pokrývali oveľa väčší rádius, ako bolo dovtedy zvykom.

Mocní Maďari položili základy totálneho futbalu, ktorý neskôr zdokonalili Holanďania a ktorý je hlavným princípom moderného futbalu aj v súčasnosti. Úspešná éra maďarského tímu a Honvédu sa skončila v roku 1956. V novembri toho roku, keď bol Honvéd v Španielsku na zápase proti Athleticu Bilbao v Pohári majstrov európskych krajín (PMEK), vypuklo v Maďarsku povstanie, ktoré komunistický režim s pomocou sovietskej armády násilne potlačil. Mnohí hráči Honvédu vrátane hviezdneho Puskása využili situáciu a zostali v exile v Španielsku.

Koncom 60. rokov 20. storočia prišlo k oživeniu Újpestu. Bolo to spôsobené najmä tým, že aj tento klub bol podporovaný režimom - spravovalo ho ministerstvo vnútra. Klub pomenovaný po maďarskom stredovekom hrdinovi a bojovníkovi Györgyovi Dózsovi získal v rokoch 1969 až 1975 sedem titulov v rade.

Ľud proti režimu, mesto proti dedine

Na rozdiel od ostatných troch veľkoklubov z hlavného mesta zostal Ferencváros "klubom ľudu", ktorý nebol napojený na žiadnu zložku štátneho komunistického aparátu. So vzostupom športovej moci Újpestu v 70. rokoch 20. storočia sa derby medzi Ferencvárosom a Újpestom stalo novou hlavnou rivalitou v meste. Okrem politických konotácií a športovej rivality hrá v derby o Budapešť veľkú úlohu aj geografia.

Ferencváros, MTK a Újpest sa momentálne nachádzajú v prvej lige. Honvéd a ďalšie štyri budapeštianske tímy hrajú v nižšej súťaži.
Ferencváros, MTK a Újpest sa momentálne nachádzajú v prvej lige. Honvéd a ďalšie štyri budapeštianske tímy hrajú v nižšej súťaži.P3K / Google Earth

Kým Ferencváros je tradične mestským klubom z rovnomennej štvrte v samom centre Budapešti, Újpest je pôvodne samostatná obec na periférii hlavného mesta, ktorého administratívnou súčasťou sa stal až v roku 1950. Všetkých päť derby o Budapešť v aktuálnom ročníku najvyššej súťaže vyhrali futbalisti Ferencvárosu. Väčšinu z nich veľmi jednoznačne. Proti MTK vyhrali 6:1, 5:1 a 2:1, zatiaľ čo Újpestu uštedrili prehry 0:3 a 0:5. Ukončia jasní ligoví šampióni z Ferencvárosu sezónu ďalším víťazstvom v budapeštianskom derby? Zápas sa začína v nedeľu 19. mája o 20:15. Újpest čaká na víťazstvo proti veľkému rivalovi už 25 zápasov od roku 2015.

Ďalšie derby týždňa

Štvrtok 16. mája

USA - Major League Soccer

DC United - New York Red Bulls

Atlantic Cup (Atlantický pohár)

Lepší z týchto dvoch rivalov v ich vzájomných stretnutiach na konci sezóny získa trofej s názvom Atlantický pohár. Red Bulls sú držiteľmi tejto trofeje za minulú sezónu, keď v poslednom derby proti DC United zvíťazili v krásnom súboji 5:3.

Nórsko - Eliteserien

Bodo/Glimt - Tromsø IL

Slaget om Nord-Norge (Bitka o sever Nórska)

Mestá Bodo a Tromsø sa nachádzajú za polárnym kruhom. V prvej bitke o sever Nórska v aktuálnej sezóne (hrá systémom jar - jeseň) sa stretnú prvý (Bodo) a posledný tím tabuľky. Tromsö získalo prvé body až v šiestom kole.

Piatok 17. mája

Fínsko - Veikkausliiga

FC Ilves - FC Haka

Pirkanmaan derby (Pirkanmaanské derby)

V derby regiónu Pirkanmaa na juhu Fínska proti sebe nastúpia Ilves z Tampere a Haka, ktorá sídli 35 km južne vo Valkeakoski. Súperi hrali v sezóne 2023 v skupine o udržanie, ale obom sa podarilo zachrániť. Teraz sa uskutoční prvé derby sezóny 2024 (aj tu sa hrá systémom jar - jeseň).

Sobota 18. mája

Čile - Primera División de Chile

Universidad de Chile - Universidad Católica

Clásico Universitario (Univerzitné clásico)

Clásico Universitario je najstarším derby medzi dvoma klubmi s koreňmi z akademického prostredia. Prvýkrát sa tímy z metropoly Santiago de Chile stretli v roku 1909. Po hráčoch Colo-Colo, ďalších mestských rivaloch, sú oba univerzitné kluby druhé (Universidad de Chile, 18) a tretie (Católica, 16) v počte titulov.

USA - Major League Soccer

New York City FC - New York Red Bulls

Hudson River derby (Derby o rieku Hudson)

Po stredajšom súboji s rivalom z Washingtonu DC čaká New York Red Bulls ďalšie derby, tentoraz proti mestskému rivalovi City FC. RB je jedným z tímov, ktoré hrali v prvom ročníku MLS v roku 1996. Vtedy sa však volal New York/New Jersey MetroStars a pod názvom Red Bulls funguje od roku 2005. V roku 2013 vznikol v meste nový klub a hneď sa zrodila rivalita. Red Bulls sídlia v New Jersey, City v Bronxe na druhej strane rieky Hudson a svoje domáce zápasy hrajú na Yankee Stadium, ktorý bol pôvodne určený len na bejzbal.

Yankee Stadium bol pôvodne určený len na bejzbal.
Yankee Stadium bol pôvodne určený len na bejzbal.Profimedia

USA - Major League Soccer

Houston Dynamo - FC Dallas

Texas derby

Texaské derby je na programe opäť po troch týždňoch (v Derby Week sme sa mu venovali podrobne). V prvom zápase sezóny 2024 vyhrali futbalisti Dallasu 2:0 a zatiaľ sú bližšie k zisku trofeje El Capitan, o ktorú v texaskom derby bojujú spolu s Houstonom.

USA - Major League Soccer

Real Salt Lake - Colorado Rapids

Rocky Mountain Cup (Pohár Skalnatých hôr)

V derby týždni v MLS nechýba ani Rocky Mountain Cup. Medzi Salt Lake City v Utahu a Denverom v Colorade sa týčia Skalnaté hory a podľa nich je pomenovaná aj rivalita medzi dvoma klubmi z týchto miest. Pohár Skalnatých hôr, podobne ako Atlantic Cup a El Capitan Cup, je fyzická trofej. Získa ju tím, ktorý v derby daného ročníka nazbiera najviac bodov. To prvé teraz vyhralo Colorado 2:1.

Brazília - Serie A

Vasco da Gama - Flamengo

Clássico dos Milhoes (Clásico miliónov)

Derby veľkých klubov z Ria de Janeiro sa nazýva Clásico miliónov, kde milióny predstavujú obrovské fanúšikovské základne. Tie získali oba tímy v 20. rokoch minulého storočia, keď dominovali futbalu v oblasti Ria, pričom celonárodná súťaž sa ešte nehrala.

Nedeľa 19. mája

Švédsko - Allsvenskan

Hammarby IF - AIK

Stockholmsderbyt I (Štokholmské derby 1)

Hammarby IF a AIK sú dva z troch veľkých klubov v metropolitnej oblasti Štokholmu (tretím je Djurgardens IF) a rivalita medzi nimi je jednou z najväčších vo Švédsku. Derby často sprevádzajú potýčky fanúšikov, pričom hooligans Hammarby a AIK patria medzi najznámejšie (hoci neslávne) a najpočetnejšie chuligánske frakcie v krajine.

Holandsko - Eredivisie

PEC Zwolle - FC Twente

Overijsselse derby (Overijsselské derby)

Zápas medzi Zwolle a Twente je v rámci provincie Overijsselse bitkou hlavného mesta (Zwolle) proti najväčšiemu (Enschede). Tentoraz sa derby uskutoční v poslednom kole sezóny Eredivisie. Zwolle ako nováčik nemá v najvyššej súťaži žiadne problémy so záchranou, zatiaľ čo Twente má na dosah skvelé tretie miesto a účasť v európskych pohároch.

Boj o prvé miesta v Eredivisie vrcholí.
Boj o prvé miesta v Eredivisie vrcholí.Flashscore

Holandsko - Eredivisie

Feyenoord - Excelsior

Rotterdamské derby II (Rotterdamské derby 2)

Rotterdam je domovom troch prvoligových klubov. Okrem Feyenoordu, ktorý tento rok skončí na druhom mieste, sú to Sparta a Excelsior. Sparta si vybojovala miesto v play-off Konferenčnej ligy, zatiaľ čo Excelsior stále bojuje o záchranu. V poslednom kole základnej časti sa pokúsi vyhnúť baráži ziskom bodov v derby s Feyernoordom. O všetkých troch rotterdamských kluboch a ich derby zápasoch sme v Derby Weeku už skôr.

Belgicko - Jupiler Pro League

Anderlecht - Club Brugge

De Topper (Topový zápas)

V belgickej lige sa v nadstavbovej časti o titul odohrá De Topper a pôjde o veľa. Veď do konca sezóny zostávajú odohrať posledné dve kolá, pričom Anderlecht a Club Bruggy vedú tabuľku pred vzájomným súbojom s rovnakým počtom bodov.

Grécko - Super League

Panathinaikos - Olympiakos Pireus

Derby of the eternal enemies (Derby večných nepriateľov)

V poslednom kole skupiny Superligy sa stretnú dva najúspešnejšie grécke kluby (Olympiakos má 47 titulov, Panathinaikos 20), a teda dvaja najväčší rivali z Atén, v boji o titul. Tento rok však titul možno obháji tretí z Veľkej aténskej trojky. AEK je totiž dve kolá pred koncom na čele tabuľky. Bol by to už 14. ligový triumf v jeho histórii.

Turecko - Süper Lig

Galatasaray - Fenerbahce

Kıtalararası Derbi (Interkontinentálne derby)

Fenerbahce má 28 titulov, Galatasaray 24 a tri kolá pred koncom má pred rivalom šesťbodový náskok. Zápas medzi najúspešnejšími tureckými klubmi sa nazýva Interkontinentálne derby, pretože Galatasaray sídli na európskom brehu Bosporského prielivu, zatiaľ čo Fenerbahce v ázijskej časti Istanbulu. O tomto i ďalších istanbulských derby sme už písali v Derby Weeku.

Poľsko - 1. liga (2. liga)

Lechia Gdaňsk - Arka Gdynia

Derby Trójmiasta (Derby Trojmestia)

V severnom Poľsku na pobreží Baltského mora tvoria mestá Gdaňsk, Gdyňa a Sopoty spolu tzv. Trojmestie, pričom v Gdaňsku a Gdyni sídlia dva veľké kluby. V sezóne 2023/2024 bol súboj Lechie a Arky až druholigovým zápasom, ale od budúcej sezóny bude Derby Trojmestia s najväčšou pravdepodobnosťou v Ekstraklase. Lechia už má postup istý, Arka je k nemu veľmi blízko. Teraz si to miestni rivali rozdajú o to, kto vyhrá druhú najvyššiu súťaž. Arka dve kolá pred koncom stráca tri body.