Prehra, ktorá bolí dvojnásobne. Slováci nestačili na Poliakov a budúcoročné MS si nezahrajú

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prehra, ktorá bolí dvojnásobne. Slováci nestačili na Poliakov a budúcoročné MS si nezahrajú

Slovenskí hádzanári v odvete nestačili na Poliakov.
Slovenskí hádzanári v odvete nestačili na Poliakov.TASR
Slovenskí hádzanári nepostúpili na budúcoročné majstrovstvá sveta v Chorvátsku, Nórsku a Dánsku. Rozhodla o tom domáca odveta 2. kola II. fázy kvalifikácie proti Poľsku, ktorú prehrali 25:33 a nepotvrdili tak svoj triumf 29:28 zo štvrtkového stret v Gdansku. Slováci boli blízko k prvej účasti na svetovom šampionáte od roku 2011.

Slovensko - Poľsko 25:33

Slováci vyradili v prvej kvalifikačnej fáze Kosovo po výsledkoch 33:23 doma a 25:28 vonku. Nasledovali víťazstvá 26:25 a 26:24 nad Izraelom. Okrem organizátorov Chorvátska, Dánska a Nórska mali z európskych tímov už istú účasť na MS 2025 aj semifinalisti tohtoročných ME Francúzsko, Nemecko a Švédsko. Zvyšných osem kontinentálnych miesteniek už naplnili Island, Slovinsko, Rakúsko, Holandsko, Česko, Portugalsko, Španielsko, Maďarsko. O posledné dve hrali v nedeľu Čierna Hora s Talianskom a Severné Macedónsko s Faerskými ostrovmi.

Slováci boli naposledy na svetovom šampionáte pred trinástimi rokmi a skončili na 17. mieste. Dva roky predtým obsadili vo svojej premiére na tomto fóre desiatu priečku.

Skóre otvoril hosťujúci Czuwara, na ktorého gól odpovedal priebojný Smetánka. Za stavu 3:3 si pripísali prvé zákroky brankári Čupryna i Jastrzebski. V siedmej minúte sa domáci prvýkrát dostali do viacgólového vedenia (5:3) vďaka Fenárovi. Poliaci boli spočiatku nervózni a dvakrát prišli o útok školáckymi chybami, no v 10. minúte vyrovnali a Slováci počnúc intenzívnou, ale neúspešnou ofenzívnou epizódou neskórovali desať minút. Túto fázu sprevádzalo aj oslabenie po vylúčení Moravčíka a gólom na 8:11 ukončil čakanie Smetánka. Jeho presný zásah prišiel po oddychovom čase domáceho tímu. Úvodné dejstvo ukončil gólom Prokop.

Napriek výhre v prvom dueli to Slovákom v odvete nevyšlo.
Napriek výhre v prvom dueli to Slovákom v odvete nevyšlo.Flashscore

Po prestávke síce znížil Mišových, o chvíľu však bosniacki arbitri vylúčili za tvrdý zákrok Macháča. Nasledovnú sedmičku premenil Syprzak a v presilovke dal dva Czuwara. Poliaci tak viedli tri minúty po prestávke o štyri góly. Náskok postupne zvyšovali - ich súper nevyužil presilovku a v útoku chýbala presnosť prihrávok i striel. Poliaci tak viedli v 13. minúte prvýkrát o šesť gólov. Za stavu 19:26 v 18. minúte si vzal tréner domácich Gurcih ďalší oddychový čas. Vzápätí znížil Moravčík, no jeho tím pridal do konca stretnutia len päť gólov a prehral o osem.