MS v hokeji: Prezident Česka tímu šťastie nepriniesol. Domácich nabudila až potýčka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prezident Česka tímu šťastie nepriniesol. Domácich nabudila až potýčka so Švajčiarmi

V zápase Česka bolo chvíľu horúco.
V zápase Česka bolo chvíľu horúco.Profimedia
Takmer dve tretiny zápasu so Švajčiarskom sa hokejová reprezentácia Česka trápila. Rovnako ako v piatok proti Fínsku nie a nie sa presadiť. Naštartoval ju až moment, keď dvaja hráči súpera narušili priestor, ktorý by mal patriť len českému gólmanovi Lukášovi Dostálovi (23). Ani tak to nestačilo, domáci utŕžili na turnaji prvú prehru, padli až v nájazdoch.

Svojou prítomnosťou sa snažil prispieť aj prezident republiky Petr Pavel. Keď sa pred stretnutím v kabíne reprezentácie z ničoho nič objavil v čiernom tričku a uhladeným hlasom prial veľa šťastia, pre reprezentantov to bol neobyčajný zážitok. "Bolo to super, nie každému sa pošťastí vidieť prezidenta z troch metrov. Bohužiaľ, nevyšlo to," pokrčil plecami útočník Matěj Stránský.

Národný tím Česka totiž narazil na skvelú obranu, možno najsilnejšieho súpera, s ktorým sa doteraz na tohtoročných majstrovstvách sveta stretol. Dlho a márne hľadal cestu, kadiaľ by prekonal defenzívu oponenta. "Hrali tesne pri sebe, vo svojom pásme nás prečíslovali, strácali sme veľa pukov tým, že sme si ich nahodili, oni si to prihrali a chodili do protiútokov," popísal Stránský.

Akonáhle túto vec Česi upravili, trochu vysunuli obranu a nenechávali medzi sebou príliš veľké medzery, obraz hry sa zmenil. Ešte viac ich naštartovala udalosť z 36. minúty. To sa Ondrej Baránek a Ján Rutta pustili do kríža s dvoma Švajčiarmi. "Vleteli do gólmana. Každý hráč ho chce chrániť, tak som si jedného z nich vzal," komentoval Beránek svoju potýčku s Kuraševom.

Zostrih zápasu Švajčiarsko - Česko.
Flashscore

Konflikt útočníka Karlových Varov s protivníkom z Chicaga dopadol vcelku jasne pre domáceho hráča, ktorý Kurashevovi pretiahol dres cez hlavu. "Nakoplo to divákov aj náš tím, chvíľu potom sme dali gól, takže super. Avšak za bitku by som to úplne nepovažoval. Nechcel som oslabiť tím, preto som ho zbytočne nemlátil," vysvetľoval.

Švajčiari majú najlepšiu presilovku na turnaji, národný tím Česka mal preto pred zápasom špeciálny míting. Napriek tomu ho súper zaskočil. Do svojej formácie pre hru v početnej výhode totiž nasadil Kevina Fialu, ktorý sa k tímu pripojil pár hodín pred zápasom. Práve on bol tým, kto skóroval. Všetkých na ľade presvedčil, že ide prihrať puk, potom nečakane vystrelil pod hornú žrď, keď sa Dostál odklonil inde. "Trochu nás nachytal, to sa stáva, ostatné oslabenia sme už ubránili perfektne," povedal Stránský.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Enetpulse.

Sám Stránský sa postaral o to, že národný tím prvýkrát na šampionáte využil presilovku. Až svoju ôsmu, ale bleskovo. Z vylúčenia súpera stihlo ubehnúť len 12 sekúnd. "Chceli sme to zohrať rýchlo, zakončiť z prvej príležitosti, nič nevymýšľať. Budeme to takto hrať ďalej, ešte na tom zapracujeme," povedal.

Ako hráč Davosu mal proti Švajčiarom zvláštnu motiváciu. "Vždy ju proti nim mám. Nechcem potom v sezóne počúvať v šatni narážky. Nepodarilo sa, avšak turnaj sa ešte nekončí. Verím, že keď sa stretneme nabudúce, bude to od nás lepší výkon," dodal.

Švajčiarsko - Česko 2:1 sn