Nadal s jednou z najhorších prehier na antuke, v Ríme uhral proti Hurkaczovi iba štyri gemy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal s jednou z najhorších prehier na antuke, v Ríme uhral proti Hurkaczovi iba štyri gemy

Nadal zaznamenal jednu zo svojich najhorších prehier na antuke.
Nadal zaznamenal jednu zo svojich najhorších prehier na antuke.AFP
Rafael Nadal (37) skončil na Masters v Ríme v druhom kole, keď zaznamenal jednu z najdrvivejších prehier svojej kariéry na antuke. S desiatimi triumfami najúspešnejší hráč talianskeho podujatia podľahol svetovej deviatke Hubertovi Hurkaczovi (27) 1:6, 3:6. Španielova účasť na French Open je tak ohrozená, keďže pred blížiacim sa grandslamom zjavne nie je v najlepšej forme a kondícii.

Hurkacz - Nadal 6:1, 6:3

Rafael Nadal sa už rok trápi so zranením bedrového kĺbu. Minuloročnú sezónu uzavrel po Australian Open a na kurty sa vrátil až začiatkom januára v Brisbane. Nasledovala viac ako trojmesačná pauza a vstup do antukovej jari. Príprava na obľúbený French Open mu nevyšla, v Barcelone vypadol v druhom kole, na Masters v Madride v osemfinále a na Masters v Ríme tiež v druhom kole.

V talianskej metropole mal v úvodnom súboji problémy s kvalifikantom Zizouom Bergsom, ale po takmer troch hodinách boja a obrate dokázal zvíťaziť. Následne však tvrdo narazil na oveľa ťažší kaliber v podobe svetovej deviatky Huberta Hurkacza, hoci antuka je pre Poliaka najslabším povrchom.

O úvodné dva gemy sa aktéri naťahovali takmer 30 minút, potom bavili divákov len približne hodinu. Hurkacz diktoval tempo hry od stavu 1:1, zlepšil podanie a Nadal sa k svojej hre vôbec nedostal. Pohyb antukového kráľa už nie je po vážnom zranení taký, aký býval. Bolo to vidieť aj v jeho prvom stretnutí s hráčom z TOP 10 od Turnaja majstrov 2022. Španiel v úvodnom geme nevyužil päť brejkbalov, k ďalším šanciam sa prepracoval až v záverečnej hre úvodného setu. Hurkacz zlikvidoval aj tie.

Pre Nadala bolo vystúpenie v Ríme kľúčové. S jeho štartom na French Open, kde získal 14 zo svojich 22 grandslamových titulov, to nevyzerá vôbec dobre. Antukový kráľ sa totiž na základe výkonov v Ríme rozhodne, či pôjde na grandslamový turnaj do Paríža, ktorý bude hostiť aj olympijské hry.

Bývalý líder rebríčka ukončil prípravu na antukový vrchol sezóny jednou zo svojich najdrvivejších prehier na najpomalšom povrchu. Na najvyššom okruhu nedokázal uhrať viac ako štyri gemy v týchto podmienkach len v začiatkoch kariéry proti Olivierovi Rochusovi na Malorke 2002 (štyri gemy) a o rok neskôr na Masters v Hamburgu proti Gastónovi Gaudiovi (štyri gemy).

Keďže sa pred niekoľkými dňami definitívne rozlúčil s domácim Masters v Madride, posledný štart zrejme absolvoval aj v Ríme, kde je s 10 triumfami najúspešnejším hráčom turnaja. Len druhýkrát (2008) tu skončil pred tretím kolom.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

"Hrať s Rafom je výnimočné. Je to jednoducho iný zápas ako ostatné. Najmä na antuke, na ktorej dominoval posledných 20 rokov. Nikto takéto úspechy na antuke nezopakuje," uviedol Hurkacz, ktorý hral so španielskou legendou prvýkrát.

Najlepší poľský hráč v rebríčku ATP bude v pôsobení na Foro Italico pokračovať premiérovým súbojom s Tomásom Martínom Etcheverrym. Ak postúpi do osemfinále, vyrovná vlastné maximum z tohto dejiska.

Výsledky turnaja ATP Masters 1000 v Ríme