Prvý duel s hráčkou z TOP 10. Na rímskej ceste čaká Šramkovú náročná prekážka z Lotyšska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Prvý duel s hráčkou z TOP 10. Na rímskej ceste čaká Šramkovú náročná prekážka z Lotyšska

Šramková chce pokračovať v peknom príbehu.
Šramková chce pokračovať v peknom príbehu.Profimedia
Na talianskej ceste slovenskej tenistky sa najbližšie objaví lotyšská prekážka. Rebeccu Šramkovú (27) čaká na turnaji WTA v Ríme prvý kariérny stret s tenistkou z TOP 10 v podobe osemfinálového súboja s Jelenou Ostapenkovou (26). Pri svojom debute v hlavnej fáze bude chcieť rodáčka z Bratislavy prekĺznuť do veľkého štvrťfinále.

Šramková má zatiaľ za sebou nezabudnuteľný týždeň. Slovenka sa z kvalifikačných bitiek prepracovala do osemfinále, ktoré pre ňu bude šiestym duelom na tohtoročnej talianskej tisícke. Pred turnajom figurovala v rebríčku WTA na 120. priečke, aktuálne jej patrí pozícia s poradovým číslom 87. Premiérovo sa tak dostala do spoločnosti TOP 100.

V predchádzajúcom zápase si poradila s americkou oponentkou Sofiou Keninovou, finalistkou Roland-Garros z roku 2020. V metropole Talianska to bol pre Šramkovú prvý duel, v ktorom si vyskúšala tri sety. Predtým každý zo svojich postupov spečatila výsledkom 2:0. Ešte pred rímskou jazdou mala na konte iba päť víťazstiev z hlavných kariet akcií WTA a jediné štvrťfinále (v júli 2023 vo Varšave).

Ostapenkovej nechýbalo veľa, aby Saru Sorribesovú Tormovú zdolala v dvoch dejstvách. V druhom sete však za stavu 5:5 prišla o svoj servis a meranie síl napokon smerovalo do svojej tretej časti. V nej už Lotyška nedala španielskej protivníčke šancu, rozdrvila ju pomerom 6:1 a zabezpečila si zápas so Šramkovou.

Sezónu síce začala titulmi na okruhu WTA 500 v Adelaide a Linzi, no odvtedy už viac ako tri mesiace nebola vo štvrťfinále. Z posledných troch pokusov, keď Ostapenková zvládla v Ríme prvé kolo, postúpila následne minimálne do štvrťfinále a v roku 2023 až do semifinále.

Vizitka Jeleny Ostapenkovej.
Vizitka Jeleny Ostapenkovej.Flashscore

Pohľad na bilanciu vzájomných súbojov oboch tenistiek nefavorizuje ani jednu z nich. Ostapenková potrebovala dve hodiny a 41 minút na to, aby svoju súperku vo februári 2019 zdolala v Rige v stretnutí Pohára Billie Jean Kingovej po výsledku 7:5, 6:7, 6:1. Ich prvý stret sa datuje k februáru 2015, keď vo švajčiarskom Kreuzilngene uspela Šramková po dvoch tajbrejkoch. 

Šramková - Ostapenková (pondelok, najskôr o 14:30)