Na Gire sa v 4. etape padalo a odstupovalo. V špurte pred rodičmi dominoval Milan

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na Gire sa v 4. etape padalo a odstupovalo. V špurte pred rodičmi dominoval Milan

Milan si pripísal prvý triumf na Gire 2024.
Milan si pripísal prvý triumf na Gire 2024.AFP
Taliansky cyklista Jonathan Milan (23) z tímu Lidl-Trek sa stal víťazom utorkovej 4. etapy Gira d'Italia. V záverečnom špurte 190 km dlhej etapy z Acqui Terme do Andory zdolal Austrálčana Kadena Grovesa (25) z Alpecin-Deceuninck, pódium doplnil Nemec Phil Bauhaus (29) z Bahrain Victorious. Ružový dres pre lídra celkovej klasifikácie aj naďalej vlastní najväčší favorit pretekov Slovinec Tadej Pogačar (25) z UAE Emirates.

Utorková etapa mala rovinatý profil so stúpaním v jej strede na kopec tretej kategórie. Od pelotónu sa odpútala trojica Stefan de Bod, Francisco Muňoz a najmä Lilian Calmejane. Tretí muž vrchárskej súťaže napokon vyšliapal na Colle del Melogno ako prvý a získal prémiu deväť bodov, vďaka čomu sa posunul na druhú pozíciu za Pogačara v súťaži o modrý dres.

Medzitým z pretekov odstúpil Eritrejčan Biniam Girmay z Intermarché - Wanty, ktorý skončil v pondelkovej etape na treťom mieste. Zranil sa pri hromadnom páde na mokrej trati a museli ho ošetrovať.

Na poslednej rýchlostnej prémii už boli vpredu len dvaja cyklisti a tak si po poslednú sekundu prišiel Cian Uijtdebroeks. V závere vyrazil dopredu Filippo Ganna. Jazdca Ineosu však približne 500 metrov pred cieľom súperi dostihli a pustili sa do dlhého špurtu. Po výbornej robote kolegov z Lidl-Treku si Milan pripísal prvý triumf na tohtoročnom Gire.

"Je pre mňa veľmi emotívne vyhrať na Gire po roku ďalšiu etapu. Tím odviedol výbornú prácu, všetkým kolegom patrí moja vďaka. Mal som tu rodičov, takže sú to skvelé pocity," vyznal sa Milan v rozhovore pre Eurosport.

Giro d´Italia - 4. etapa (Acqui Terme - Andora, 190 km):

1. Jonathan Milan (Tal./Lidl-Trek) 4:16:03 h,

2. Kaden Groves (Austr./Alpecin-Deceuninck),

3. Phil Bauhaus (Nem./Bahrain Victorious),

4. Olav Kooij (Hol./Team Visma),

5. Tim Merlier (Belg./Soudal Quick-Step) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 15:19:05 h,

2. Geraint Thomas (V. Brit/Ineos Grenadiers) +46 s,

3. Daniel Felipe Martinez (Kol./Bora-hansgrohe) +47,

4. Cian Uijtdebroeks (Belg./Team Visma) +55,

5. Einer Augusto Rubio (Kol./Movistar) +56