Plusy neprevažujú nad mínusmi. Formát ázijskej Ligy majstrov je neudržateľný, hlási FIFPRO

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Plusy neprevažujú nad mínusmi. Formát ázijskej Ligy majstrov je neudržateľný, hlási FIFPRO

Ronaldo patrí k najväčším hviezdam ázijskej LM.
Ronaldo patrí k najväčším hviezdam ázijskej LM.AFP
Súčasný formát ázijskej Ligy majstrov je neudržateľný, uviedla v správe svetová únia futbalistov FIFPRO a obvinila tamojší riadiaci orgán, že nepočúva požiadavky hráčov a klubov.

Kontinentálna klubová súťaž je v centre pozornosti ako nikdy predtým. Stalo sa tak po tom, čo saudské tímy vysolili nemalé peniaze za hráčov ako Cristiano Ronaldo, Neymar či Karim Benzema. Šestnásťfinále Ligy majstrov sa začalo minulý týždeň v utorok, tri dni po finále Ázijského pohára, ktoré vyhral hostiteľ z Kataru.

Ázijská futbalová konfederácia (AFC) je zodpovedná za obe súťaže, ktoré sa rozprestierajú na rozsiahlom území od Austrálie po Blízky východ a strednú Áziu. Súčasná LM je rozdelená na dve zóny, "západnú" a "východnú". Geografické rozdelenie bude rovnaké aj v nasledujúcej sezóne, ale štvrťfinále, semifinále a finále sa budú konať v Saudskej Arábii.

FIFPRO uviedla, že táto prerobená verzia, podľa ktorej si víťaz odnesie šek vo výške 11 miliónov eur, je neudržateľný. Takuya Yamazaki, predseda FIFPRO pre Oceániu a Áziu, dúfa, že jej správa "podnieti zmysluplné diskusie s riadiacimi orgánmi, ligami, klubmi a fanúšikmi" o ázijskej Lige majstrov.

"Výsledky naznačujú, že výhody podľa predpokladov neprevažujú nad nevýhodami pre väčšinu hráčov a klubov, čo z toho robí neudržateľný systém," uviedla v správe FIFPRO a obvinila AFC z prijatia "prístupu, ktorý vylučuje hlasy hráčov a klubov z rozhodovania".

Takisto vyzvala AFC, aby vytvorila "skutočné partnerstvo s hráčmi, klubmi a ligami s cieľom zabezpečiť, aby súťaž prinášala výsledky všetkým stranám". V 49-stranovej správe sa okrem iného uvádza, že priemerná kvalita tímov v Lige majstrov je nižšia ako v najvyšších domácich súťažiach v Japonsku, Južnej Kórei a Saudskej Arábii, čím klesá aj celková kvalita súťaže. FIFPRO tiež vyjadrila obavy z ekonomických nákladov pre tímy vzhľadom na dlhé cestovanie a jeho vplyv na plánovanie zápasov a pracovné zaťaženie hráčov.