MS v hokeji: Posledné bitky s Francúzmi. Regendova hviezda i popradská úderka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Posledné bitky s Francúzskom: Zažiarila Regendova hviezda, výhru vybavila popradská úderka

Regenda (vľavo) sa dostal do zámoria aj vďaka výkonom na medzinárodnom poli.
Regenda (vľavo) sa dostal do zámoria aj vďaka výkonom na medzinárodnom poli. TASR
Urobiť ďalší krok k postupu do štvrťfinále. To je jasný cieľ slovenských hokejistov v sobotu od 20:20 proti Francúzsku. Slováci proti galskému kohútovi hrali 35-krát, v 26 prípadoch sa tešili z triumfu, trikrát sa zrodila remíza, šesťkrát prehrali. Na majstrovstvách sveta je bilancia ešte lepšia, z deviatich zápasov zaváhali Slováci iba raz - v Minsku 2014. Aký príbeh napíše stret v Ostrave o desať rokov neskôr?

13. máj 2022, Helsinki: Francúzsko - Slovensko 2:4

Percentuálna úspešnosť oboch brankárov: 88,89.

Slováci vstupovali do turnaja po necelých troch mesiacoch od olympijského bronzu. Očakávania boli vysoké, no náznak problémov ukázal hneď úvodný súboj MS s Francúzmi.

Zverenci Craiga Ramsayho síce postúpili do štvrťfinále, kde prehrali s Fínskom 2:4, ale predtým sa natrápili s Talianskom i Kazachstanom, pričom nestačili ako na Nemecko, tak i na Švajčiarsko. O vyraďovačke rozhodli až v poslednom skupinovom dueli proti Dánom, ktorých porazili 7:1 a predbehli ich tak na štvrtej pozícii.

Späť k zápasu. Regenda otvoril skóre v 11. minúte a Slováci využili aj presilovku na začiatku druhej periódy vďaka Tatarovi, no potom hokejisti galského kohúta vyrovnali. Víťazný zásah pred druhou prestávkou strelil Takáč, ale poistka do (prázdnej) bránky prišla až osem sekúnd pred koncom z hokejky Regendu. 

V jeho prípade bolo pred šampionátom jasné, že sa z Michaloviec sťahuje do Mladej Boleslavi. Nakoniec bolo všetko inak, keď aj vďaka vydarenému turnaju, na ktorom nazbieral šesť bodov za päť gólov a asistenciu, podpísal dvojročnú zmluvu s Anaheimom. Samozrejme, do úvahy musíme brať aj olympiádu (sedem stretnutí, štyri body za gól a tri prihrávky).

Zaujímavosťou bola aj zhodná percentuálna úspešnosť oboch gólmanov - Rybár s Buyssom dosiahli číslo 88,89 %, no každý pri inom počte zákrokov. Slovák ich mal na konte 16 po 18 strelách, jeho náprotivok 24 po 27 koncovkách.

17. máj 2019, Košice: Francúzsko - Slovensko 3:6

Úspešnosť slovenských presiloviek: 50 % (3 zo 6).

Oproti Helsinkám išlo o úplne iný typ súboja z pohľadu vývoja šampionátu. Mužstvo s dvojkrížom na hrudi malo za sebou dve trpké prehry z posledných sekúnd proti Kanade a Nemecku, postup medzi najlepšiu osmičku už nemalo vo svojich rukách.

S týmto vedomím šli Slováci postupne na Francúzsko, Veľkú Britániu a Dánsko. Steel Arénu potešili tromi zásahmi v podaní Pánika, Sukeľa i Hudáčka, no Francúzi opäť raz dokázali zavariť, keď znížili na 2:3. Pochybnosti o triumfe rozprášili trefy v úvode tretej tretiny, keď sa presadili Černák, Čajkovský i lúčiaci sa Nagy

Čo Slovákom na turnaji vychádzalo, boli presilovky. V zápase využili tri zo šiestich, na celých majstrovstvách dosiahli tretiu najvyššiu úspešnosť (38,1 %) po Kanade (41,67 %) a USA (41,18 %). Škoda, že oslabenia už také dobré neboli. V tomto smere bola horšia už len Veľká Británia (47,83 %), organizátorská krajina sa dostala na úroveň 63,16 %. 

18. máj 2018, Kodaň: Slovensko - Francúzsko 3:1

Strely na bránku: 28:14.

Pre Ramsayho išlo o prvé majstrovstvá sveta v pozícii kouča národného tímu. Začali sa krutou prehrou po predĺžení s Českom, keď vo federálnom derby ešte 11 sekúnd pred koncom Slováci viedli 2:1. Nasledovala porážka 0:2 so Švajčiarskom (znamenala nepostup zo skupiny s 11 bodmi, Helvéti ich mali 12) a výhra nad Rakúskom 4:2. 

Triumf v ďalšom súboji "vybavila" v tom čase popradská úderka. Aby sme boli presnejší, bol to tretí útok v zložení Bondra - Buc - Svitana, ktorý sa postarala o prvé dva góly. Bondra mal bilanciu 1+1, Svitana 0+2, zatiaľ čo Buc asistoval aj na tretiu trefu Čajkovského (v oslabení a do prázdnej bránky 10 sekúnd pred koncom), čo mu vylepšilo štatistiky na 1+2. 

Aj v tomto meraní síl sa potvrdilo, že Francúzi vedia hrýzť až do samého záveru. Ako bonus v ich prospech hovorili lepšie buly - v absolútnych číslach 34:29, v percentách 54:46.

18. máj 2024, Ostrava: Francúzsko - Slovensko (20:20)

Preview zápasu Francúzsko - Slovensko.
Flashscore