MS v hokeji: Slovensko prehralo s Lotyšskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko po nájazdoch podľahlo Lotyšsku a o postup musí bojovať proti Švédsku

Aktualizované
Slovensko proti Lotyšsku prehralo a stále nemá istý postup.
Slovensko proti Lotyšsku prehralo a stále nemá istý postup.TASR
Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom šiestom zápase v ostravskej B-skupine MS s Lotyšskom 2:3 po samostatných nájazdoch a skomplikovali si cestu do štvrťfinále. Rozhodujúci nájazd premenil v siedmej sérii Dans Ločmelis (20). Slováci zostali v tabuľke na štvrtom mieste, no pobaltský tím na nich z piatej priečky stráca už len tri body a má lepší vzájomný duel. O všetkom tak rozhodnú záverečné zápasy v skupine. Slováci ju zakončia v utorok o 20:20 súbojom so Švédskom, Lotyši nastúpia o štyri hodiny skôr proti USA.

Slovensko - Lotyšsko 2:3 sn

Slovensko začalo treťou formáciou a Kelemen mal hneď veľkú šancu, pretože po nahodení Regendu bol sám, no zblízka namieril do Gudlevskisa. Zakrátko prišla prvá presilovka za priveľa hráčov na ľadovej ploche. Nemec spomedzi kruhov pálil do gólmana. Lotyšsko postupne prebralo iniciatívu a niekoľkokrát sa musel činiť Hlavaj.

Pri brejku, ktorý zakončoval Daugavinš, mu výborným návratom v poslednej chvíli pomohol Čerešňák. Slováci získali vďaka Daňovi ďalšie dve presilové hry, avšak ich využitie je na týchto MS dosť mizerné, keďže úspešné neboli. Blízko bol Slafkovský, mieril z dobrej pozície tesne nad.

Preto prišiel krátko pred prvou sirénou trest. Ralfs Freibergs ostal sám pred bránkoviskom a aj keď Hlavaj strelu vystihol, tak puk sa od lotyšského hráča odrazil a skončil za čiarou - 0:1. Po prvej tretine Lotyšsko viedlo.

Zostrih zápasu Slovensko - Lotyšsko.
Flashscore

Na začiatku druhej prišla očakávaná aktivita slovenského výberu. Vyrovnanie mal na hokejke Hudáček, zblízka proti jeho strele skvelý zákrok betónom vytiahol Gudlevskis. Lotyši následne prebrali iniciatívu a boli dlho v pásme. Bukarts dostal prihrávku pred prázdnu časť brány, puk mu preskočil hokejku.

Na druhej strane Cehlárik zakončoval spred bránkoviska do brankára. Po vylúčení Daňa získalo Lotyšsko prvú presilovku. Hlavaj výborne lapačkou zasiahol proti tvrdej rane Indrašisa a tiež vyrážačkou po bombe od modrej. Reflexívne betónom zneškodnil pokus Egleho. Po druhej tretine Lotyši stále viedli o jeden gól.

Na začiatku tretieho dejstva sa po aktivite slovenského výberu ocitol Martin Pospíšil s pukom sám pred bránkou. Hodil si to na bekhend a vychutnal si zakončenie - 1:1. Hneď na to však Abols z dobrej pozície trafil betón Hlavaj a osamotený Daugavinš opečiatkoval brvno.

Navyše smolný odraz puku od zadného mantinelu prekvapil Fehérváryho a Dzierkals v obrovskej možnosti poslal puk našťastie na vrchnú sieť. Minútu a pol pred koncom to na seba zobral Slafkovský, ktorý síce neskóroval, ale ideálne si počkal, prihral pred bránku a Peter Cehlárik otočil skóre - 1:2.

Po buly ale prešlo iba niekoľko sekúnd, Lotyši odvolali brankára a bomba Oskarsa Cibulskisa od modrej čiary sa od žrde dostala do siete - 2:2. V poslednej sekunde mal rozhodnutie na hokejke Dzierkals, bol sám pred bránkou, mieril do rohu, avšak Hlavaj predviedol ďalší exkluzívny zákrok.

Predĺženie začalo Slovensko v oslabení, nakoľko Koch pri poslednej akcii riadneho hracieho času fauloval. Slováci ustáli dve minúty a mohli hrať presilovku, lenže Gudlevskis aj keď fauloval Hrívika za vlastnou bránkou, tak nakoniec putoval za vysokú hokejku na dve minúty aj slovenský útočník.

Hralo sa teda v pomere troch proti trom, no iba chvíľu, keďže vylúčiť sa za podrazenie nechal Cehlárik. Znova začala početná výhoda pobaltskej krajiny. Abols zoči-voči Hlavajovi stroskotal. Slovenský brankár podal ďalší skvostný výkon a v závere bolo vidieť, že už toho má plné zuby. Zápas museli rozhodnúť nájazdy.

Hudáček v prvej sérii mieril medzi betóny, neuspel. Abols opečiatkoval spojnicu. Juraj Slafkovský si zakončenie švihom pomedzi nohy Gudlevskisa vychutnal a otvoril skóre nájazdov, lenže aj Dans Ločmeliš bol úspešný. Sukeľ v tretej sérii trafil betón gólmana, Bukarts zas našiel vyrážačku.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Blafák Cingeľa nevyšiel, no ani Daugavinš si neporadil. Piatu sériu začal Tatar neúspešne, nedal ani Krastenbergs. Pokračovalo sa šiestym dejstvom, v ktorom kapitánovi Daugavinšovi ušiel puk. Forhendový blafák Hudáčka vystihol evidentne zranený Gudlevskis. Ten napriek tomu pokračoval v hre.

Až siedma séria priniesla rozhodnutie. Dans Ločmelis s veľkou dávkou šťastia dostal puk za Hlavaja a keďže Slafkovský neuspel, tak Lotyšsko vyhralo a stále je v hre o postup. Slovensko má na štvrtom mieste o tri body viac ako práve Lotyšsko, ale postup nemá istý.

V poslednom zápase skupiny B sa zverenci trénera Ramsayho predstavia proti Švédsku. Stretnutie sa uskutoční v utorok (21.5.) o 20:20.