Nečakaní dvaja čilskí semifinalisti, Paul prvýkrát so skalpom dvoch hráčov z TOP 10

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nečakaní dvaja čilskí semifinalisti, Paul prvýkrát so skalpom dvoch hráčov z TOP 10

Aktualizované
Paul si zahrá o svoje prvé finále na turnaji Masters.
Paul si zahrá o svoje prvé finále na turnaji Masters.AFP
Tommy Paul (26) dokázal prvýkrát v kariére vyradiť dvoch členov TOP 10 na jednom turnaji. Bývalý víťaz juniorského French Open zdolal vo štvrťfinále v Ríme Huberta Hurkacza (27) 7:5, 3:6, 6:3 a nadviazal tak na skalp minuloročného šampióna Daniila Medvedeva. O premiérové finále na Masters bude usilovať proti Nicolásovi Jarrymu (28), ktorý zdolal Stefanosa Tsitsipasa (25). Čile má vďaka tomu premiérovo v histórii dvoch zástupcov v semifinále jedného podniku Masters.

Hurkacz - Paul 5:7, 6:3, 3:6

Tommy Paul nehral mesiac pre zranenie členka a antukovú jar odštartoval až koncom apríla v Madride. Zatiaľ čo v španielskej metropole zvládol len jeden zápas, v Ríme už nazbieral štyri víťazstvá, niekoľkokrát si vylepšil miestne maximum a na antukových turnajoch Masters si zahrá prvé semifinále.

Na Foro Italico dominoval v úvodných troch dueloch, hoci sa stretol aj s obhajcom titulu Daniilom Medvedevom. Na ďalšie hladké víťazstvo to vyzeralo proti Hubertovi Hurkaczovi. V dueli s premožiteľom Rafaela Nadala viedol už 7:5, 2:0 a mal ďalší brejkbal. Prehral však osem z nasledujúcich deviatich gemov a postup si sťažil.

Američan musel v rozhodujúcom dejstve dvakrát doháňať stratu brejku, za stavu 5:3 z jeho pohľadu sa dokonca zapotil v maratónskom záverečnom geme. Prv musel odvrátiť dovedna päť brejkbalov, z toho tri v rade, kým sa dostal k úvodnému mečbalu. Pri výbornej obrane Poliaka potreboval štyri šance na ukončenie takmer trojhodinovej bitky.

Paul zdolal Hurkacza po takmer trojhodinovej bitke.
Flashscore

Juniorský šampión French Open 2015, ktorý si v predchádzajúcom kole proti Medvedevovi pripísal vôbec prvý skalp hráča TOP 20 na antuke, upravil bilanciu proti zástupcom TOP 10 svetového rebríčka na 11:21. Prvýkrát v kariére sa mu podarilo uspieť dvakrát po sebe v stretnutiach s takto vysoko postavenými súpermi.

Za odmenu bude v Ríme útočiť na prvé antukové finále na hlavnom okruhu a celkovo šieste. V semifinále prestížnej tisícky sa predstaví tretíkrát, keď vlani v Kanade neuspel proti Jannikovi Sinnerovi a tento rok na domácej pôde v Indian Wells proti Medvedevovi. Jeho súperom v talianskej metropole bude bývalý finalista Stefanos Tsitsipas alebo Nicolás Jarry.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Hurkacz mal na dosah len druhé antukové semifinále na tour. Najvyššie postavený Poliak v rebríčku ATP sa tento rok na najpomalšom povrchu výrazne zlepšil, keď v Estorile dokráčal až k titulu a v úvodnom zápase v Ríme porazil antukového kráľa Nadala. Svoje maximum si zlepšil aj na turnaji Foro Italico, hoci na rozdiel od Paula len o jedno kolo.

Druhá semifinálová dvojica bola známa už v stredu. Šampión z roku 2017 Alexander Zverev sa pokúsi zastaviť parádnu jazdu Alejandra Tabila, ktorý na ceste medzi najlepšiu štvoricu vyradil okrem iných veľkých mien aj svetovú jednotku Novaka Djokoviča.

Tsitsipas - Jarry 6:3, 5:7, 4:6

V talianskej metropole sa Paul stretne s Nicolásom Jarrym, s ktorým má bilanciu 2-1, ale svoj posledný a jediný vzájomný duel s ním prehral vlani na antuke na Roland Garros 1:3 na sety.

Dvadsaťosemročný Jarry vo štvrtkovom štvrťfinále zdolal svetovú osmičku a finalistu z roku 2022 Stefanosa Tsitsipasa 3:6, 7:5, 6:4. Gréckeho favorita prestrieľal na víťazné údery 37:19. Zvýšil tak vedenie vo vzájomnej bilancii na 4-2 a postúpil do svojho doteraz najväčšieho semifinále.

Zostrih zápasu.
Flashscore

"Toto je jedno z mojich najväčších víťazstiev. Poraziť Stefanosa na antuke je dobrý úspech. Som nesmierne šťastný za tento zápas a výkon. Držal som sa, aj keď som prehrával o set a brejk. Snažil som sa len nájsť spôsob, ako sa dostať do šancí pri jeho podaní. Vedel som, že hrám dobre, len musím upraviť pár vecí na bekhende. Dnes to bola bitka a dúfam, že zajtra budem ešte silnejší," komentoval Jarry, ktorý sa po prvý raz posunie do prvej dvadsiatky.

Čile nemalo hráča v semifinále turnaja Masters 1000 už 15 rokov a teraz v Ríme sa dvaja Čiľania prvýkrát dostali medzi najlepších štyroch. Jarry nadviazal na Alejandra Tabila, ktorý vo Foro Italico vyradil mimo iných aj svetovú jednotku Novaka Djokoviča. O finále si zahrá s nemeckým šampiónom z roku 2017 Alexandrom Zverevom.