Košičania už nemohli stáť na nohách. Hlavy dole? Nemáme na to dôvod, hlási hrdý Žofčák

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košičania už nemohli stáť na nohách. Hlavy dole? Nemáme na to dôvod, hlási hrdý Žofčák

Gallovič (vpredu v žltom) strelil pomyselný "zlatý" gól, ktorý rozhodol o udržaní Košíc v Niké lige.
Gallovič (vpredu v žltom) strelil pomyselný "zlatý" gól, ktorý rozhodol o udržaní Košíc v Niké lige.fckosice.sk/Šimon Pavlišin
Už dávno východ nezažil podobný súboj. Derby a zároveň zápas o všetko. Aj tak by sa dalo nazvať záverečné 10. kolo nadstavby Niké ligy v podaní Košíc a Michaloviec. Jedna strana musela bezpodmienečne vyhrať, druhej stačil aj bod. Nakoniec vypukla radosť na tej domácej. Košičania zvládli "existenčný" stret a najvyššiu súťaž zachránili priamo. Zemplínčania putujú po prehre 0:2 do baráže.

Košice - Michalovce 2:0

Vedenie mužstva z metropoly východu urobilo pre priamu záchranu maximum, o čom svedčí aj ťah z úvodu týždňa. Na lavičke skončil tréner Ján Kozák mladší, ktorého nahradil športový riaditeľ klubovej mládeže Gergely Geri. Ako sa ukázalo, bol to správny ťah. Štyridsaťsedemročný kormidelník bol v podobnej situácii už v minulom ročníku. Po boku Ivana Galáda zachraňoval Zlaté Moravce. Zvládol to v oboch prípadoch. 

"Zmenu nechcem komentovať. Mali by sme byť radi, že sme to zvládli pre Košice. Takéto veci sú skôr na vedení, ako sa rozhodnú. Nakoniec aj tak hráme my hráči. Musíme ukázať srdce, bojovnosť. To sme aj ukázali. Každý, kto prišiel, videl, že dávame do toho drajv. Chceli sme to ukončiť," hodnotil po záverečnom hvizde Žan Medved

Slovinec sa síce do streleckých štatistík nezapísal, ale sezónu uzavrel s deviatimi zásahmi. Lepšiu na slovenských trávnikoch v drese Slovana či Skalice nezažil. 

"Som rád, že nám to vyšlo. Celý ročník bol veľmi náročný po psychickej aj fyzickej stránke. Niektorí chlapci nemôžu stáť na nohách, čo asi najlepšie hovorí za všetko. V prvom polčase sme hrali podľa mňa veľmi dobre. V druhom nám mierne došli sily. Chceli sme skórovať ako prví, čo sa podarilo. Konečne sme sa presadili aj zo štandardky," nadviazal s hodnotením najlepší strelec košického FC.

Nový tréner = nový impulz

Oveľa viac naznačil k trénerskej zmene autor otváracieho zásahu a zároveň víťazného. Dávid Gallovič ťažil v 17. minúte z výbornej individuálnej práce Obouneta a krížnou ranou zvnútra boxu nedal sprava Frelihovi v bráne žiadnu šancu. 

"Zápasy nám nevychádzali herne, ani výsledkovo. Prišiel nový tréner a s ním aj nový impulz. Videli ste sami, prinieslo to ovocie. Uvedomovali sme si, že musíme vyhrať. Som veľmi šťastný a zároveň aj veľmi unavený," odfúkol si v mixzóne pred mikrofónmi a kamerami novinárov.

Košická radosť po Gallovičovom góle.
Košická radosť po Gallovičovom góle.fckosice.sk/Šimon Pavlišin

Viac ako šesťtisíc fanúšikov si v Košickej futbalovej aréne užilo tretí košický triumf proti Michalovciam v prebiehajúcom ročníku, prvý s čistým štítom. Nulu si nováčik medzi elitou udržal prvýkrát od prvého kola nadstavby (0:0 s AS Trenčín, pozn. red.).

"Sú to úžasné pocity, naozaj. Posledný zápas a takto sme to zvládli. Nula vzadu, výborné víťazstvo. Veľmi náročný boj od prvej do poslednej minúty. Jazdili sme. Vydýchli sme si po druhom zásahu, ktorý prišiel na konci. Vtedy to z nás opadlo," prezradil Gallovič, pre ktorého to bol druhý gól v sezóne. Prvý strelil v 9. kole do siete Podbrezovej.

Vzchopiť sa na baráž a hrdý Žofčák

O povestný klinec do michalovskej "rakvy" sa postaral v 81. minúte po štandardke Davisa striedajúci stopér Innocenti. V tej chvíli bolo rozhodnuté. 

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Určite sme si to takto nepredstavovali. Musíme sa vzchopiť a pripraviť sa na baráž. Mali lepší vstup. Boli agresívnejší, nebezpečnejší. Dali skorý gól. Mali sme šance na vyrovnanie. Žiaľ, nevyšlo to. Druhý zásah nás položil, zostávalo málo času," priznal v hodnotení Filip Vaško.

Dve obrovské príležitosti mal Enzo Arevalo. Pri prvej síce prekonal brankára Figueireda, no na bránkovej čiare vytiahol kľúčový zákrok Gorosito. Do druhej ho vyzval centrom zľava Bahi, ale rodený Uruguajčan so španielskym pasom na zadnej žrdi hlavičkoval osamotený trestuhodne nad.

"Rozhodli odrazené lopty. Prvý polčas z našej strany nebol zlý, ale prepadávali sme v súbojoch. Nedali sme góly. Nemáme mať však dôvod mať hlavy dole. Na to, v akých "s**čkách" sme boli, tak kam sme sa dokázali dopracovať... Klobúk dole. Som na chlapcov hrdý. Sedíme v kabíne tak, akoby sme vypadli, ale to je hlúposť," hľadal pozitíva a burcoval spoluhráčov kapitán Igor Žofčák, ktorého pri schádzaní z ihriska košickí fanúšikovia vytlieskali.

Michalovce sú v najvyššej slovenskej súťaži nepretržite od sezóny 2015/16. Teraz o ňu budú bojovať v barážovom dvojzápase proti Petržalke. 

"Každý, médiá, my, sme hovorili stále, že Prešov, Prešov... Nakoniec ukázala silu Petržalka. Musíme sa upokojiť a zvládnuť dva duely. Baráž som ešte nehral. Verím, že to zvládneme. Nepodceňujeme ich, majú svoju kvalitu, veď skončili druhí. Kvalitu však máme aj my, aby sme takéto strety zvládali," uzavrel Žofčák.

Úvodné meranie síl je na programe v utorok 21. mája. Malo by sa odohrať na Tehelnom poli. Do odvety nastúpia obaja na východe o štyri dni neskôr.