Paret-Peintre s premiérovým triumfom na Grand Tour, lídrom Gira ostáva Pogačar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Paret-Peintre s premiérovým triumfom na Grand Tour, lídrom Gira ostáva Pogačar

Paret-Peintre sa dočkal pekného míľnika.
Paret-Peintre sa dočkal pekného míľnika. Profimedia
Francúzsky cyklista Valentin Paret-Peintre (23) sa stal víťazom 10. etapy pretekov Giro d'Italia. Jazdec tímu Decathlon–AG2R La Mondiale triumfoval na 142 km dlhej trase z Pompejí do Cusano Mutri po záverečnom nástupe o 29 sekúnd pred svojím krajanom Romainom Bardetom (33). Tretí skončil Slovinec Jan Tratnik (34). Post lídra celkového poradia si udržal Tadej Pogačar (25).

Po dni voľna čakala na pelotón náročná kopcovitá etapa so záverečným 18-kilometrovým stúpaním na Bocca della Selva s priemerom 5,6 percent. Pred prvou horskou prémiou sa na čele vytvorila 22-členná vedúca skupina, ktorá si postupne vypracovala vyše päťminútový náskok. Ani jeden z jej členov však nemal šancu ohroziť líderskú pozíciu Pogačara.

Skupina sa postupne roztrhala a Tratnik si vybudoval 45-sekundový náskok pred francúzskym duom Paret-Peintre a Bardet. Slovinec bol blízko k etapovému triumfu, no dva kilometre pred cieľom neodolal náporu Pareta-Peintreho, ktorý slávil prvé víťazstvo na Grand Tour.

"Nedokážem ani slovami opísať moje pocity, je to skvelé. Vedel som, že o etapovom vavríne sa bude rozhodovať v záverečných štyroch kilometroch. Šliapol som do pedálov, podarilo sa mi predstihnúť Tratnika a dotiahnuť to až do cieľa. Mám veľkú radosť, že som nadviazal na úspech môjho brata, ktorý vlani tiež vyhral etapu na Gire," uviedol víťaz po pretekoch.

Výsledky 10. etapy:

1. Valentin Paret Peintre (Fr./AG2R La Mondiale) 3:43:50 h,

2. Romain Bardet (Fr./Team DSM - firmenich) +30 s

3. Jan Tratnik (Slovin./Team Visma) +1:00 min

Celkové poradie po 10. etape:

1. Tadej Pogačar (Slov./UAE Team Emirates) 36:48:08 h

2. Daniel Felipe Martinez Poveda (Kol./Bora-hansgrohe) +2:40 min

3. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) +2:58