MS v hokeji: Jednotkou bude Škorvánek alebo Hlavaj, myslí si Staňa

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jednotkou bude Škorvánek alebo Hlavaj. Tréneri zobrali to najlepšie, čo mohli, hovorí Staňa

Staňa odchytal za slovenskú reprezentáciu 40 zápasov, ako hráč bol súčasťou deviatich majstrovstiev sveta.
Staňa odchytal za slovenskú reprezentáciu 40 zápasov, ako hráč bol súčasťou deviatich majstrovstiev sveta.Profimedia
Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2024 sa nezadržateľne blížia a tesne pred ich štartom vám prinášame pohľad na nomináciu reprezentácie. Na konečnú súpisku Slovenska na MS 2023 sa dostali traja brankári výlučne zo slovenskej a českej extraligy. S Flashscore Správami sa na tému gólmanov rozprával zlatý medailista z Göteborgu a bronzový z Fínska Rastislav Staňa (43).

Minulý rok sme sa bavili o tom, že brankári nemajú skúsenosti s vrcholným podujatím, teraz je to inak. Ako sa posunuli Hlavaj či Škorvánek od MS pred rokom?

"Stano Škorvánek mal veľmi dobrú minulú sezónu, ale na MS vtedy prichádzal s tým, že medzinárodný hokej je niečo úplne iné ako extraliga. Myslím si ale, že predviedol skvelé výkony, ktorý boli nad očakávania. Bola otázka, či ostane v Michalovciach. Ostal a spravil dobre. Mal ďalšiu výbornú sezónu. Vedel, že tím bude postavený na ňom. Začiatok možno nemal ideálny, ale potom sa rozchytal a bol základným pilierom tímu. Počas sezóny možno nemal až toľko zápasov v reprezentácii, aby sa tam rotovalo viac hráčov, ale myslím si, že tréneri to s ním takto mali odkomunikované. Samo Hlavaj bojoval v Slovane o miesto, mal dobrý rok a vyšli mu majstrovstvá sveta, takže prestúpil do Česka, kde takisto musel bojovať o pozíciu. Možno nechytal až toľko, ako keby bol jednotkou, ale v reprezentácii potvrdil, že výkonnostne vyrástol. Predvádzal dobré výkony."

Kto bude jednotkou a prečo?

"Ja si myslím, že ak sa nič nestane, tak o post jednotky sa pobijú práve Škorvánek a Hlavaj. V prvom zápase by som videl skúsenejšieho Stana, ale bude to o výkonoch, aké budú podávať a ako to tréneri budú cítiť. Pokojne sa môže stať, že Hlavaj nakoniec odchytá viac stretnutí. Tréneri sa to určite budú snažiť rozložiť medzi dvoch a uvidí sa, ako sa komu bude dariť."

Je trojica Škorvánek, Hlavaj a Tomek to najlepšie, čo mohol tréner Ramsay na MS zobrať?

"Za danej situácie si myslím, že áno. Boli tam špekulácie ohľadom hráčov z KHL, ale rozhodlo sa tak, že neprídu a tým pádom si myslím, že na sto percent je táto trojica najlepšia."

Škorvánek sa posunul z Michaloviec do Česka. Ako hodnotíte tento krok?

"Už minulý rok sa čakalo, či nedostane lákavú ponuku, ale aj pre neho bolo dobré, že ostal ešte jeden rok v Michalovciach. Tím bol postavený na ňom, takže tam bol tlak aj očakávania, čo bola pre neho skvelá skúsenosť. Zastabilizoval výkony a aj keď Dukla mala krízu, tak mu to určite niečo do kariéry dalo. Ukázalo mu to, že aj takáto situácia môže nastať. Aj zlá skúsenosť je skúsenosť. Česko je väčšinou pre hráčov zo slovenskej ligy najbližší krok. Je tam vyššia konkurencia. Aj on bude musieť spraviť krok dopredu, aby podával dobré výkony a vybojoval si miesto."

Hlavaj získal zmluvu v NHL od Minnesoty. Čo ho teraz bude podľa vás čakať?

"Ja som mal Samuela v mládežníckych reprezentáciách. Videl som jeho potenciál. Už vtedy bolo jasné, že má hlavu na to, aby bol úspešný. Mohol byť aj draftovaný, ale bohužiaľ tá sezóna pre neho nebola šťastná. Zranil si členok, vynechal nejaký čas, bolo to ťažké. Začal chytať až neskôr, tým pádom nebol draftovaný, ale už v mládežníckych reprezentáciách ukazoval svoje kvality a mentálnu silu, ktorú potrebuje, aby bol úspešný, čo dokázal aj pred rokom na MS. Teraz dostal od Minnesoty šancu bojovať na farme a už bude len na ňom, ako sa jej chopí. Prvý rok býva vždy náročný, ale v zámorí je tá výhoda, že oproti Európe sa hrá veľa zápasov, čiže aj keby sa nestal jednotkou, tak odchytá dosť stretnutí. On navyše v zámorí už chytával, takže skúsenosti má a nejde do neznáma, čo je výhoda."

Program Slovenska v základnej skupine.
Program Slovenska v základnej skupine.Flashscore

V akej pozícii bude Tomek na MS?

"Povedal by som, že je v takej známej pozícii, niekoľkokrát v nej už bol. Tréneri to s ním určite odkomunikovali, či to zoberie, pretože nie je najmladší. Vieme, čo sa stalo napríklad na ZOH 2022, keď sa Rybár z trojky stal hrdinom. Tréneri sa rozhodli mať čo najsilnejšie zloženie brankárov. Tomek na MS určite patrí. Má medzinárodné skúsenosti, čiže v prípade zranení máme kvalitnú trojku."

Aké šance dávate Slovensku na MS?

"Súperi majú kvalitné mužstvá, ale aj my. Určite budeme konkurencieschopní. Šport je o detailoch. Chalani musia spraviť čo najlepší kolektív. Načasovať si formu je veľmi náročné, no verím, že sa to podarí čo najviac hráčom, aby sme sa dostali do štvrťfinále. Tam je to aj o šťastí. Záležať bude tiež na tom, koho dostaneme."