Swiateková desiaty raz zdolala Gauffovú, o tretiu trofej v Ríme si zahrá proti Sabalenkovej

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Swiateková desiaty raz zdolala Gauffovú, o tretiu trofej v Ríme si zahrá proti Sabalenkovej

Aktualizované
Swiateková upravila bilanciu proti Gauffovej na 10:1.
Swiateková upravila bilanciu proti Gauffovej na 10:1.AFP
Iga Swiateková (22) je krôčik od svojho tretieho triumfu na antukovej tisícke v Ríme. Svetová jednotka zdolala v semifinále tretiu nasadenú Coco Gauffovú (20) 6:4, 6:3 a vzájomnú bilanciu si vylepšila na 10:1. Vo finále sa stretne so svojou rebríčkovou susedkou Arynou Sabalenkovou (26), ktorá večer porazila Danielle Collinsovú (30).

Swiateková - Gauffová 6:4, 6:3

Iga Swiateková začala antukovú jar semifinálovou prehrou s Jelenou Rybakinovou v Stuttgarte, odvtedy však zvládla všetkých 11 zápasov a ladí formu pred obhajobou titulu na French Open. Na ceste do finále vo Foro Italico nestratila ani set, pričom v semifinále sa stretla s Coco Gauffovou a vzájomnú bilanciu s Američankou vylepšila na 10:1.

Poľka síce stratila úvodný gem pri podaní, ale ďalšie zaváhanie pri vlastnom servise už nepripustila. Svetová jednotka a trojka predvádzali vyrovnaný súboj až do stavu 4:4, no v deviatom geme sa Swiatekovej podarilo Gauffovú brejknúť z 0:40, čím duel zlomila na svoju stranu. Druhý set rozhodla brejkom v piatej hre.

Štatistiky súboja.
Štatistiky súboja.Flashscore

Swiateková debutovala na tisícke v Ríme v 2020, keď vypadla v prvom kole. Odvtedy na tomto mieste neprehrala dohraný zápas, v rokoch 2021 a 2022 triumfovala, pričom vlani podľahla vo štvrťfinále neskoršej šampiónke Rybakinovej.

Na podujatiach série WTA 1000 získala všetky tri tohtoročné tituly. V Dauhe, Indian Wells a Madride ju nikto neporazil. Je na prahu desiateho triumfu na prestížnej tisícke, vo finále týchto podujatí má bilanciu 9:2.

Štvornásobná grandslamová šampiónka sa bude o 21. trofej usilovať v sobotňajšom súboji s Arynou Sabalenkovou, proti ktorej pred dvoma týždňami vo finále v Madride odvrátila tri mečbaly, alebo Danielle Collinsovou. Bude to jej 25. finále na hlavnom okruhu.

Collinsová - Sabalenková 5:7, 2:6

Štvornásobná grandslamová šampiónka bude v sobotu vo svojom 25. finále usilovať o 21. trofej proti Aryne Sabalenkovej, s ktorou pred dvoma týždňami vo finále v Madride odvrátila tri mečbaly a vzájomnú bilanciu upravila na 7-3. 

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Dvadsaťšesťročná Sabalenková vo večernom semifinále po dvoch týždňoch opäť zdolala Danielle Collinsovú. V Ríme Američanku prekonala 7:5, 6:2 a zvýšila svoj náskok vo vzájomnej bilancii na 6-0 a prvýkrát v talianskej metropole postúpila do finále.

Zatiaľ čo Sabalenková bude bojovať o svoj prvý triumf od Australian Open, Collinsová utrpela len druhú prehru z posledných 21 zápasov a opäť nestačila na Sabalenkovú.