Deväť zápasov a dosť? Trnava nezdolala Ružomberok takmer štyri roky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Deväť zápasov a dosť? Trnava nezdolala Ružomberok takmer štyri roky

Michal Gašparík má pred sebou desiatu konfrontáciu s Ružomberkom. V deviatich ani raz neuspel.
Michal Gašparík má pred sebou desiatu konfrontáciu s Ružomberkom. V deviatich ani raz neuspel.TASR
7. november 2020. Na lavičke červeno-čiernych sedel Norbert Hrnčár (53) a na Liptove doviedol trnavský Spartak k zatiaľ poslednému víťazstvu vo vzájomných zápasoch (1:0). Odvtedy ubehlo deväť zápasov, takmer štyri roky a futbalisti z malého Ríma na ďalší trojbodový zápis čakajú. Podarí sa im negatívnu sériu zlomiť vo finále 55. ročníka Slovnaft Cupu?

Tri triumfy: Dva z pozície hlavného trénera

Hrnčár sa s Trnavou rozlúčil o dva mesiace na to v januári 2021. Pred jarnou časťou prevzal žezlo z vtedajšieho staršieho dorastu U19 klubový odchovanec Michal Gašparík ml. Z pozície ofenzívneho stredopoliara odohral za klub cez sto zápasov. Klubové pomery tak pozná azda ako nik. 

Ružomberok - Trnava (streda, 15:00)

Svojich zverencov hneď pri premiére v pozícii hlavného trénera v mužskom futbale doviedol zo štvrtej priečky na tretiu. Bronzová pozícia je akousi stálicou v podaní spartakovcov. V ostatných troch rokoch totiž skončili vždy tretí. O rok na to sa už mužstvo pod vedením 42-ročného kormidelníka radovalo z prvého triumfu v Slovnaft Cupe. Mimochodom, pre Gašparíka to nebol prvý Slovenský pohár, keďže predtým v roku 2019 vypomáhal trénerovi Ščasnému. V nitrianskom finále zdolala na penalty Žilinu. 

Posledné vzájomné merania síl.
Posledné vzájomné merania síl.Flashscore

Triumfálna jazda mala pokračovanie. Z bílych andelov sa stal pohárový stroj. Po úspešnom ťažení na Tehelnom poli (2:1 pp) dokázali svoj kumšt zopakovať aj pred svojimi fanúšikmi o rok neskôr. S rovnakým súperom - bratislavským Slovanom (3:1 pp). Momentálne ťahajú 23-zápasovú šnúru bez prehry a na dosah majú zlatý hetrik. Zapísali by sa nezmazateľne do kroniky slovenského futbalu, v ktorej už, nepochybne, figurujú.

S Weissom tiež na desiaty pokus

Lenže v ceste im stojí Ružomberok. Jediný súper, na ktorého Michal Gašparík nenašiel vo svojej trnavskej ére recept. V ankete Tréner roka skončil dvakrát druhý za Vladimírom Weissom st. (21/22). Za minulý rok uzatváral najlepšiu trojicu. Aj so šéfom belasej lavičky zvádzal súboj na ostrie noža. V lige na neho vyzrel na desiaty pokus. V tých najdôležitejších však oveľa skôr - v dvoch vyššie spomínaných pohárových finále.

Michal Gašparík a jeho bilancia proti MFK Ružomberok.
Michal Gašparík a jeho bilancia proti MFK Ružomberok.Flashscore

Práve číslo desať môže byť z dlhodobého hľadiska pre hlavného lodivoda červeno-čiernych akýmsi osudným. V stredu 1. mája sa od januára 2021 totiž desiatykrát postaví so svojimi hráčmi Liptákom. V predchádzajúcich deviatich prípadoch ani raz nezvíťazili. Štyrikrát remizovali a päťkrát ťahali za kratší koniec. A to Gašparík odkoučoval 154 zápasov naprieč všetkými súťažmi. Aktuálne je najdlhšie slúžiacim trénerom v Niké lige. 

Červeno-čierna aktuálna forma.
Červeno-čierna aktuálna forma.Flashscore

Liptáci nastrieľali v deviatich stretoch 13 zásahov, kým od spartakovcov inkasovali iba päť. Trikrát sa rozchádzali bez gólov. Raz Ruža vyhrala rozdielom triedy. Tri zásahy sa jej podarilo streliť za polčas v septembri 2022. O rok neskôr, v rovnakom mesiaci, dokázala dvakrát dohnať gólové manko. Obaja si to rozdali naposledy v úvode apríla. Pod Čebraťom rozhodol v 95. minúte stopér Malý o výhre 2:1. 

Hovorí sa, že každá séria má svoj koniec. Štatistiky sú ďalším korením pre verejnosť i fanúšikov. Sledujú ich hráči a, samozrejme, aj tréneri. Prvomájové finále v Košiciach tak prinesie ďalší náboj už tak zaujímavej zápletky.

Vzájomné zápasy 

21.8. 2021: Ružomberok - Trnava 0:0

28.11. 2021: Trnava - Ružomberok 0:3

20.3. 2022: Ružomberok - Trnava 0:0

24.4. 2022: Trnava - Ružomberok 0:0

4.9. 2022: Ružomberok - Trnava 3:2

17.2. 2023: Trnava - Ružomberok 0:2

24.9. 2023: Trnava - Ružomberok 2:2

10.2. 2024: Ružomberok - Trnava 1:0

6.4. 2024: Ružomberok - Trnava 2:1