Finále Slovenského pohára nemá favorita, tvrdí Jendrišek. Víťazstvo by doprial Ružomberku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Finále Slovenského pohára nemá favorita, tvrdí Jendrišek. Víťazstvo by doprial Ružomberku

Jendrišek (vpravo) bude finále sledovať na štadióne v Košiciach.
Jendrišek (vpravo) bude finále sledovať na štadióne v Košiciach.Profimedia
Hoci je na Slovensku 1. máj štátnym sviatkom, hráči Ružomberka a Trnavy oddychovať nebudú. Čaká na nich finálový zápas Slovenského pohára, ktorý hráči spod Čebrati dvíhali nad hlavu naposledy v sezóne 2005/06. Pri veľkom úspechu bol aj vtedy 19-ročný Erik Jendrišek, ktorý si v exkluzívnom rozhovore pre náš portál zaspomínal na nezabudnuteľný ročník.

V Košickej futbalovej aréne pôjde v stredu o veľa. Víťaz Slovenského pohára si totiž zabezpečí miestenku v predkole Európskej ligy a bude reprezentovať Slovensko na medzinárodnom fóre. Jendrišek bol pri zatiaľ poslednom triumfe Ružomberčanov v tejto súťaži, keď porazili zhodou okolností práve Trnavu po penaltovom rozstrele.

Ružomberok - Trnava (1. máj, 15:00)

Rodák z Trstenej následne odišiel do Nemecka, kde obliekal dresy Hannoveru, Kaiserslauternu, Schake 04, Freiburgu a Cottbusu. Angažmán v jednej z najvyspelejších futbalových krajín mu vyniesla práve sezóna v drese Ruže, počas ktorej sa stal aj ligovým šampiónom a oslavoval tak zisk double. V lige navyše strelil 21 gólov a bol jej najlepším strelcom, čo sa odvtedy žiadnemu ružomberskému hráčovi nepodarilo.

"Tréner Komňacký nám celú sezónu prízvukoval, že získať titul je oveľa ťažšie ako pohár. Predsa, dlhší čas sa tam hrá na jeden zápas, stačí vyhrať pár stretnutí a mužstvo je v semifinále, čo je krôčik od finále. Pohárový rok sa teda niesol v takom duchu, že je šanca cez tú súťaž dosiahnuť nejaký úspech, čo sa nám aj podarilo. Síce až na penalty, ale o to viac víťazstvo chutilo," odštartoval svoje rozprávanie pre Flashscore Správy.

V rozstrele to vyzeralo všelijako, dokonca ste svoj pokus nepremenili. Čo sa vám odohrávalo v hlave?

"Mal som 19 rokov, bola to veľká zodpovednosť. Vtedy sa mi darilo v lige aj v pohári, bol som najlepší strelec. V tej chvíli som si veril, ale nejaké nervy tam sú, možno aj z toho pramenil neúspešný pokus, že som to v hlave úplne nezvládol. Napokon to pre nás dopadlo úspešne, takže sa na to rýchlo zabudlo a oslavovali sme."

Jendrišek v drese Ruže žiaril.
Jendrišek v drese Ruže žiaril.Profimedia

Hrali ste za oboch aktérov stredajšieho finále. Komu budete fandiť?

"Z pohľadu fanúšika by som to asi trochu viac doprial Ružomberku, ktorý zažil posledný úspech, keď som mal devätnásť. Trnava chce získať pohár tretíkrát v rade a hoci nechcem uraziť jej fanúšikov, Ružomberok čaká na takýto triumf už dlho."

Pre Ružomberok ide o piatu účasť vo finále, uspel iba raz. Trnave to však proti tomuto súperovi nejde. Čo by na Spartak mohlo platiť?

"Trnava nedokázala už tuším tri roky nad Ružomberkom zvíťaziť, aj keď finálový súboj bude o niečom inom, nie je to typický ligový duel. Vyzerá to tak, že Ružomberok na Spartak recept má. Uvidíme, ale podľa mňa to bude hlavne v hlavách hráčov, ako budú nastavení a ako to pojme Trnava. Možno to bude chcieť súperovi za tie roky vrátiť práve takýmto spôsobom. Budem na štadióne a verím, že to bude dobrý zápas s poriadnou diváckou atmosférou.

Na jednej strane trnavská séria v pohári, na druhej negatívna šnúra proti Ružomberku. Môžeme povedať, že toto finále nemá favorita?

"Všetci hovoria, že favoritom je Trnava, ale skôr by som to dal do takejto roviny, že je to zápas 50:50. Samozrejme, skúsenosti hrajú v prospech Spartaka, preto ich veľa ľudí favorizuje. Za mňa tam však nie je nejaký významný výkonnostný rozdiel medzi tímami."

Na ceste do finále sa Ružomberok neubránil prehre s treťoligovými Lipanmi, hoci postup už mal istý. Ako na vás zapôsobil výsledok 0:1, navyše doma?

"Bol som prekvapený, asi ako ostatní. Lebo aj keď nastúpia hráči 'druhého sledu', ktorí v lige nedostávajú taký priestor, mali by v takom zápase, navyše na domácej pôde, uhrať dobrý výsledok. Pre Lipany to však bol pekný zážitok, veď vyhrali nad ligovým Ružomberkom, ktorý však mal na svojej ceste problémy aj s nami. Keď som ešte hrával za Liptovský Mikuláš, prešli cez nás len po rozstrele. Dnes sú však vo finále a ak vyhrajú, o rok sa nikto nebude pýtať, či prehrali s Lipanmi alebo ako postúpili cez Mikuláš."

Ako by ste zhodnotili účinkovanie mužstva kouča Smetanu?

"Smetana prišiel práve vtedy, keď sa hral spomínaný zápas s Mikulášom. Možno to bol pre nich prvý pozitívny impulz s novým trénerom, odvtedy som niekedy prekvapený z ich výsledkov, ktoré idú týždeň po týždni. V hornej šestke sa vôbec nestratili, aj keď sa tam dostali na poslednú chvíľu. Dobrá práca kouča je tam vidieť."

V kariére si zahral aj za Trnavu.
V kariére si zahral aj za Trnavu.Profimedia

Ako na vás v tejto sezóne pôsobí Trnava?

"Chcú získať druhé miesto v lige, čo si teraz pokazili so Žilinou. Výkony sú také striedavé, raz je to veľmi dobré, potom slabšie. Chýba mi väčšia stabilita, že každý víkend vidíme hrdú a dobre hrajúcu Trnavu. Sú to také výkyvy, sú však vo finále pohára. Sezónu tak môžu zachrániť a opäť byť úspešní."

Víťaz finálového zápasu si vďaka koeficientu zabezpečí miestenku v predkole Európskej ligy. Myslíte si, že je slovenský futbal na vzostupe a podobné úspechy sa môžu v pohároch opakovať?

"Dúfajme. Najlepší príklad je aktuálne z Česka, majster ide priamo do skupiny Ligy majstrov a to je už čo povedať. Bodaj by sa koeficient dvíhal každým rokom, aby aj na slovenské štadióny chodili tímy ako do Prahy, boli tam Liverpool a AC Miláno. Pre nás ako fanúšikov by to bolo len dobré a zvýšil by sa aj záujem verejnosti."