Nadal bol jediný set od konca neskutočnej série, v Ríme začal obratom proti kvalifikantovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nadal bol jediný set od konca neskutočnej série, v Ríme začal obratom proti kvalifikantovi

Nadal zahájil svoj pravdepodobne posledný štart v Ríme obratom.
Nadal zahájil svoj pravdepodobne posledný štart v Ríme obratom.AFP
Rafael Nadal (37) mohol prvýkrát v kariére prehrať dva zápasy po sebe na najpomalšom povrchu. Antukový kráľ však včas zabral a v úvodnom kole prebiehajúceho Masters v Ríme nakoniec kvalifikanta a hráča druhej stovky rebríčka Zizoua Bergsa (24) zdolal. V ďalšom kole sa 10-násobný šampión tohto podniku stretne so svetovou deviatkou Hubertom Hurkaczom (27).

Bergs - Nadal 6:4, 3:6, 4:6

Nadal nikdy v kariére neprehral dva antukové duely po sebe na najvyššom okruhu a zaznamenal na tejto úrovni a tomto povrchu jediný nezdar v úvodných dueloch, a to pred 16 rokmi práve v Ríme proti krajanovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi.

Koniec neskutočnej série mu hrozil vo štvrtkovom stretnutí so Zizoum Bergsom. Do súboja s kvalifikantom a hráčom druhej stovky vstúpil dobre a viedol 3:1 a 30:0. Nakoniec sa z toho však vykľul jeden z jeho najhorších odohraných setov na antuke za celú kariéru, v ktorom trafil len tri víťazné údery a urobil 16 nevynútených chýb.

Zostrih stretnutia Bergs - Nadal.
Flashscore

Antukový kráľ však veľmi rýchlo naštartoval obrat. V druhom dejstve si poradil s oboma brejkbalovými hrozbami a vďaka brejku z druhého gemu stav zápasu vyrovnal. Zďaleka ešte nemal vyhrané, v rozhodujúcom dejstve sa síce čoskoro dostal do vedenia brejku, avšak v šiestej hre musel likvidovať sériu troch brejkbalov oponenta. Náskok nakoniec uhájil a po takmer troch hodinách boja postúpil do druhého kola.

Nadal pretavil 10 z predchádzajúcich 18 štartov vo Foro Italici na triumf a je najúspešnejším hráčom v histórii Internazionali BNL d'Italia, kde vyhral už 70 zápasov. V počte finálových účastí (12) vedie spolu s Novakom Djokovičom, ktorý je svetovou jednotkou a nachádza sa v opačnej polovici pavúka.

Práve Nadal s Djokovičom prišli vlani o impozantnú sériu v tomto dejisku. Minimálne jeden z nich hral finále každého ročníka v rokoch 2005 až 2022, vlani však Djokovič vypadol vo štvrťfinále a Nadal v talianskej metropole vôbec neštartoval.

Štatistiky zápasu.
Štatistiky zápasu.Flashscore

Pre skúseného Španiela je vystúpenie v Ríme veľmi dôležité. Podľa neho sa totiž bude rozhodovať či nastúpi na blížiacom sa French Open, kde vybojoval 14 zo svojich 22 grandslamových trofejí. Po minuloročnej sezóne, ktorú pre zranenie bedra uzavrel už po januárovom Australian Open, hrá ešte len štvrtý turnaj v tomto roku. Do Ríma dorazil po osemfinálovej porážke s Jiřím Lehečkom v Madride, kde sa predstavil naposledy v kariére.

Rozhovor s Nadalom.
Flashscore

V rámci pravdepodobne posledného štartu v Ríme bude pokračovať súbojom so svetovou deviatkou Hubertom Hurkaczom. S najlepším poľským tenistom v rebríčku ATP, pre ktorého je antuka najslabším povrchom, si zmeria sily prvýkrát.

Výsledky turnaja ATP Masters 1000 v Ríme