Sebavedomý Gašparík: Ružomberok narazí na tvrdý Spartak, ktorý sa tu bude cítiť ako doma

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sebavedomý Gašparík: Ružomberok narazí na tvrdý Spartak, ktorý sa tu bude cítiť ako doma

Tréner Gašparík sršal na tlačovej konferencii sebavedomím.
Tréner Gašparík sršal na tlačovej konferencii sebavedomím. Šimon Pavlišin
Trnavský Spartak môže v stredu v Košiciach dosiahnuť niečo, čo sa v histórii Slovenského pohára ešte nikomu nepodarilo - skompletizovať víťazný hetrik. Tréner Michal Gašparík (42) sršal na utorkovej tlačovej konferencií sebavedomím, po jeho boku sedel kapitán Martin Mikovič (33). Aj Trnavčania sú si vedomí nepriaznivej série proti Ružomberku, no ako vraví ich lodivod, je potrebné rozlišovať medzi ligou a pohárom.

Odpovedá Michal Gašparík

"Je cítiť, že sa všetci tešíme, že sme odhodlaní. Čaká nás ťažký súper. Nie je náhoda, že Ružomberok je vo finále a že je v tabuľke tam, kde je. Sú výborní, nepríjemní a majú silné veci, ale v stredu narazia na tvrdý Spartak, ktorý sa tu bude cítiť ako doma a bude mať fanúšikovskú podporu. Na tomto štadióne sa nám darí, vieme aj o sérii (proti Ružomberku, deväť stretnutí bez výhry, pozn. red.), ale tá séria je v lige, toto je pohár. Hráči budú mať klapky na očiach a pôjdu za tým, aby tú sériu zlomili. Tešíme sa na to, už aby bola streda."

Motivácia

"Je veľa motivačných faktorov. História ako slovenského futbalu, tak aj Spartaka, môžeme sa tam zapísať hrubším písmom. Je tu však aj pohárová účasť (víťaz ide od novej sezóny už do predkola Európskej ligy, pozn. red.), teraz sa ide o stupienok vyššie. To všetko je obrovská motivácia. Nemáme to jednoduché v lige, kde sme postrácali body, aj tým, že sme sa veľmi sústredili na semifinále a finále. Túžime a chceme zvládnuť tento zápas. Bude tam obrovská túžba, emócie, nasadenie a ja verím, že z našej strany aj kvalita, ktorá to prelomí na našu stranu."

Favorit v Košiciach je podľa Smetanu jasný. Série sa mažú, bude to ako play-off

Rekordná šnúra 24 duelov bez prehry v pohári

"Už 23 je fantastické číslo. Chalani sa 23 zápasov plne koncentrovali, nikdy sme nič nepodcenili a to sa nám aj vrátilo. Išli sme cez pokutové kopy, predĺženia, finále sme vyhrali dvakrát v predĺžení. Za tri roky máme za sebou veľmi veľa. Teraz sme k tomu opäť blízko, ale zároveň veľmi ďaleko. Nikoho nezaujíma, kto je finalista, každý si pamätá iba víťazov. Pôjdeme za tým, aby sme zvíťazili. Už teraz máme byť na čo hrdí, 23 zápasov je obrovská porcia. Keby to bolo čisto v lige, boli by to už tri štvrtiny sezóny. Verím, že pridáme posledný krôčik." 

Martin Mikovič ako kapitán, Michal Gašparík ako tréner Spartaka.
Martin Mikovič ako kapitán, Michal Gašparík ako tréner Spartaka.Šimon Pavlišin

Košice ako domáca pôda

"My sme to spomínali veľmi dlho, keď už bolo dané finálové dejisko, že sa sem chceme ešte vrátiť. Štyrikrát sa nám tu podarilo zvíťaziť, respektíve postúpiť. Hrali sme tu psychicky extremne náročný zápas o postup do skupinovej fázy. Teraz je to zase vypäté, keďže víťaz získa trofej, druhý nemá nič. Cítime sa dobre a viem, že tu budeme mať domáce prostredie. Bude tu veľa Trnavčanov, ktorí budú mať svoje sektory, ale viem, že budú aj v ostatných. Cítim to tak a cítil som to aj predtým, že nám prajú i Košičania, ktorí nám priali aj s Dniprom. Asi nám nepriali, keď sme hrali vzájomne s Košicami, ale myslím si, že sme tu zanechali takú stopu, že sme im sympatickí a že keď si budú mať vybrať medzi dvomi tímami, tak budú fandiť nám. Hráči to budú určite cítiť. Miki (kapitán Mikovič) to potvrdí, že to môže byť jeden z faktorov, ktorý môže duel preklopiť na našu stranu. Ja sa tu cítim dobre a skoro naozaj ako doma."

Od Beluše po Podbrezovú. Čo všetko absolvovala Trnava počas rekordnej 23-zápasovej série?

Stav kádra

"Momentálne máme k dispozícii všetkých. Dlhodobo je mimo Jaheem Burke, stopér Djurič tiež. Sme tu už so Štetinom a s Procházkom, ktorý cez víkend hral a dal gól za Malženice. V stredu ešte urobíme nomináciu, pretože sme sem brali kompletný káder. Je nás tu veľmi veľa, v stredu vyberieme 18 hráčov do poľa a dvoch brankárov. Verím, že som sa trafil do zostavy aj taktiky, pretože to môže byť kľúčové."

Dôležití žolíci

"Hovoril som aj hráčom - posledné dve finále rozhodovali mená z lavičky. Nie je to o prvých 11 futbalistoch, ktorí finále začnú, ale o tých, ktorí ho skončia. Sme pripravení aj na prípadné predĺženie alebo penalty. Chystali sme sa na všetko, na pokutové kopy viacero dní. Čo sa týka predĺženia, tam sme kalkukovali so silami už v Žiline, kde sme pretáčali hráčov, aby boli na štvrtý deň po Žiline stopercentne odpočinutí. Všetko je možné. Tak ako boli dve predĺženia v posledných dvoch finále, môže sa tak stať aj teraz."

Trnavčania absolvovali predzápasový tréning doma, v Košickej futbalovej aréne sa po známej pôde len poprechádzali.
Trnavčania absolvovali predzápasový tréning doma, v Košickej futbalovej aréne sa po známej pôde len poprechádzali.Šimon Pavlišin

Ovplyvní slabší výkon zo Žiliny nomináciu na finále?

"Nie, vôbec. Na začiatku som povedal, že toto je úplne iná súťaž. Ružomberok musí mať v hlave, že deväťkrát s nami neprehral, ale myslím si, že to ich dostáva pod tlak. Budú cítiť, že ideme jednoznačne po nich, aby sme to zlomili. Rozdeľujem ligu a pohár. Sú to odlišné súťaže, kde sú iné pravidlá. Pred Slovanom sme mali minulý aj predminulý rok zlú bilanciu, nevedeli sme im dať gól, vytvoriť si šance. Zrazu sme im vo finále dali dva góly, minulý tri. Ako vravím, v pohári je to všetko inak. Pohárová súťaž je tretí rok naša súťaž. Verím, že zvládneme aj ten posledný krôčik." 

Deväť zápasov a dosť? Trnava nezdolala Ružomberok takmer štyri roky

Víťazný hetrik môže z kádra zažiť okrem iného kapitán Martin Mikovič. Ľavý obranca v ostatnom finále nehral pre zranenie, dva roky dozadu asistoval na vyrovnávajúci gól Martinovi Bukatovi. 

Odpovedá Martin Mikovič

Prognóza finále

"U mňa je to tak, že sa nikdy veľmi neteším. Som plný očakávania, verím, že bude plný štadión a dobrá atmosféra. Mám nejakú myšlienku v hlave, ale nerád to prezrádzam. Verím, že to pre nás dopadne dobre a budeme spokojní."

Takmer deväťtisíc predaných vstupeniek

"Vždy sa hrá lepšie pred takou atmosférou. Veľa divákov sme zažili na Slovane, potom ďalšie finále u nás v Trnave. Každý hráč sa na takéto duely teší, pretože v našej lige takýchto zápasov, kde príde veľa ľudí, nie je. To je potrebné si užiť, ale nemôže sa stať, že sa z toho zbláznime. Verím, že sme také skúsené mužstvo, niektorí hráme finále dokonca tretíkrát, že tam bude z našej strany výhoda. Všetko sa ukáže až po tom, ako do zápasu vstúpime."

Kapitán Mikovič nastúpil v aktuálnej sezóne za Spartak do 26 meraní síl.
Kapitán Mikovič nastúpil v aktuálnej sezóne za Spartak do 26 meraní síl.Šimon Pavlišin

Koľko divákov sa očakáva?

Zdá sa, že prevahu v hľadisku budú mať Trnavčania. Podľa hovorkyne Slovenského futbalového zväzu Moniky Jurigovej je zatiaľ predaných 8 900 vstupeniek, z toho v sektore Spartaka sa očakáva návšteva tritisíc divákov. Ružomberský sektor by podľa informácií z utorka poobede mala naplniť približne tisícka ľudí.

Košická futbalová aréna disponuje oficiálnou kapacitou 12 555 miest. V stredu však bude k dispozícii iba 11 900 vstupeniek z dôvodu, že zápas je vyhlásený ako rizikový - uzavreté budú dva sektory.

Ružomberok - Trnava (streda, 15:00)