Košická futbalová aréna - nová pýcha východu: Videla už Ligu majstrov i anglické hviezdičky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Košická futbalová aréna - nová pýcha východu: Videla už Ligu majstrov i anglické hviezdičky

Finálna podoba Košickej futbalovej arény.
Finálna podoba Košickej futbalovej arény.Šimon Pavlišin
Košický futbalový fanúšik sa dočkal. Reprezentatívny štadión, o ktorom sa hovorilo od 90. rokov 20. storočia, stojí v metropole východu vo svojej konečnej podobe. A práve včas, keďže Košická futbalová aréna je dejiskom finále 55. ročníka Slovenského pohára. 

12 555. Číslo, ktoré zaujme najviac. Toľko divákov sa oficiálne zmestí do KFA (ako znie skratka štadióna). V stredu však bude k dispozícii iba 11 900 vstupeniek z dôvodu, že zápas je vyhlásený ako rizikový - uzavreté budú dva sektory. Okolie štadióna ponúka 328 parkovacích miest a ako celok spĺňa najvyššiu možnú licenciu UEFA 4. kategórie.

Od schválenia po dokončenie ubehlo 10 rokov

Mesto Košice vlastní 99,5 % akcií Košickej futbalovej arény, ktorú spravuje rovnomenná akciová spoločnosť. Založenie akciovky prebehlo ešte v apríli 2014. Úvodné vyhliadky na dokončenie štadiónu padli na leto 2018. 

Bol to však rok 2018, keď konzorcium firiem začalo stavať prvú etapu štadióna, tá bola ukončená v závere roka 2021. Dostavba sa naťahovala, niekoľkokrát posúvala, potrebné financie (aj vzhľadom na krízu v stavebníctve a infláciu) na ňu sa zvyšovali. Ako celok bola skolaudovaná v apríli 2024. Od schválenia po dokončenie tak ubehlo rovných 10 rokov.

Podľa magistrátu mesta Košice náklady na výstavbu štadióna predstavujú niečo viac ako 24 miliónov eur. Nikéligista FC Košice tak štadión nevlastní, iba si ho prenajíma, pričom v ňom aj sídli vedenie klubu.

Dejiskom už od februára 2022

Prvýkrát sa v KFA hral zápas 12. februára 2022. Bol to prípravný súboj medzi Košicami a Trebišovom, ktorí domáci zvládli 2:0. Prvý oficiálny duel sa uskutočnil o 13 dní neskôr, 25. februára 2022 ešte za protipandemických opatrení. Vtedy druholigové Košice vyhrali nad Rohožníkom 4:0, autorom prvého oficiálneho gólu bol Dán Marcus Mölvadgaard.

Keď sa v KFA odohral 12. februára 2022 prvý zápas, vyzeral rozostavaný štadión takto.
Keď sa v KFA odohral 12. februára 2022 prvý zápas, vyzeral rozostavaný štadión takto.Šimon Pavlišin

Zaujímavosťou je, že na druhé súťažné stretnutie v histórii KFA spomínajú s radosťou v Trnave. Spartak prišiel 1. marca 2022 na východ v rámci osemfinále Slovenského pohára 2021/2022, v ktorom po zásahoch Martina Škrtela a Milana Ristovského pokračoval na ceste za celkovým triumfom.

Až do nadstavbového súboja so Skalicou (13. apríla 2024) bol počet oficiálnych miest na štadióne 5 836. Dostavba arény znamenala navýšenie kapacity o 6 719 sedadiel na už spomínaných 12 555 miest. Košičania pokrstili skolaudovanú stavbu návštevou 9 027 divákov, ich klub však v premiére prehral proti Zlatým Moravciam 0:2.

Plný dom na Slovan, Liga majstrov i budúce hviezdy

Počas dvoch rokov a dvoch mesiacov mohli Košičania vidieť niekoľko zaujímavých bitiek. Druholigové derby s Prešovom, návrat do najvyššej súťaže po ôsmich rokoch a následne vypredaný štadión v úvodnom kole sezóny proti Slovanu Bratislava, slovenskú dvadsaťjednotku proti Poľsku, vychádzajúce hviezdy Premier League z Anglicka (kvalifikácia o EURO U21 proti Ukrajine), ale rovnako veľkú pozornosť vzbudili aj zápasy Dnipra vo futbalovej Európe.

Košický fanklub si pri návrate medzi slovenskú elitu ukážkové choreo.
Košický fanklub si pri návrate medzi slovenskú elitu ukážkové choreo.Šimon Pavlišin

Z najväčších mien, ktoré vďaka ukrajinskému zástupcovi do Košíc zavítali, spomenieme holandský Alkmaar v skupinovej fáze Európskej konferenčnej ligy, grécky Panathinaikos v predkole Lige majstrov či českú Slaviu v predkole Európskej ligy. Slovenský fanúšik si zase istotne spomenie, že v posledný augustový deň roku 2023 tu postup do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy oslavovala Trnava. 

Áno, Spartaku sa v Košiciach darí – a to sme ešte nespomenuli tohtosezónny postup cez Košičanov zhodne v osemfinále pohára a víťazstvo v lige. Bílí andeli sa predstavia v KFA po piaty raz (doposiaľ štyri razy víťazne), Ružomberok po druhý – v decembri 2023 tu remizoval 2:2.

Nová pýcha východu

Posledné štvrťstoročie košického futbalu sa spája s dianím na Štadióne Lokomotívy v Čermeli. Paradoxne na mieste, ktoré predstavovalo domov kedysi najväčšieho mestského rivala VSS a 1. FC - Lokomotívy Košice.

Stánok v Čermeli bol oficiálne otvorený ešte v auguste 1959, poslednou väčšou rekonštrukciou prešiel o necelé štyri desaťročia neskôr v roku 1997 pred účasťou Košičanov v Lige majstrov. V skupinovej fáze si vtedy naň zahrali aj hviezdy Manchestru United či Juventusu. 

Už v tom čase sa hovorilo o novom, dôstojnom stánku. Rodina Rezešovcov, ktorá vlastnila 1. FC, sa však od sľubov k realizácii nikdy nedostala. Aj preto sa na moderné miesto pre futbal čakalo príliš dlho – viac ako štvrťstoročie. A to už je poriadne dlhá doba. Nová pýcha východu však už pevne stojí a je pripravená hostiť najväčšie podujatia aj vďaka svojej kapacite.

FC Košice sa do KFA presťahovalo z Čermeľa.
FC Košice sa do KFA presťahovalo z Čermeľa.Šimon Pavlišin

Štvrtý najväčší na Slovensku

Nová aréna stojí na periférii mesta, pričom jej lokalita je známa vďaka už neexistujúcemu "Blšáku" a hale Cassosport. Štadión má našliapnuté na prvé priečky v štatistike návštevnosti na finále pohára v samostatnosti Slovenska. Najviac divákov prišlo na minuloročné finále v Trnave medzi Spartakom a Slovanom – 15 427. Toľko ľudí síce tentokrát prísť nemôže, ale na ďalšie priečky by to mohlo stačiť. Druhé miesto patrí Trenčínu (11 276 divákov – 1996/97, Slovan – Prešov 1:0 pp) a tretie Bratislave (10 411 – 2021/22, Trnava – Slovan 2:1 pp).

Košická futbalová aréna sa po dostavbe stala štvrtým najväčším futbalovým štadiónom na Slovensku. Prvenstvo patrí Tehelnému poľu v Bratislave (22 500 miest), nasleduje Štadión Antona Malatinského v Trnave (19 460) a MOL aréna v Dunajskej Strede (12 700). Košický stánok sa dostal pred Štadión MŠK Žilina (11 253).

A čo ďalej?

Metropolu východu čakajú najbližšie mesiace veľké futbalové sviatky. Na jeseň by mala KFA hostiť premiérovo súboj seniorskej reprezentácie. Kedy to bude, zatiaľ, nevedno. Sokoli sa v rámci Ligy národov doma predstavia s Azerbajdžanom (8. septembra), Švédskom (11. októbra) a Estónskom (19. novembra). Naposledy hrali Slováci súťažný zápas v Košiciach ešte 5. septembra 1998 na štadióne Lokomotívy v Čermeli – zhodou okolností proti Azerbajdžanu...

V nedávnej dobe sa hovorilo aj o tom, že hlavný stan by si v Košiciach mohla rozložiť jedna z mládežníckych reprezentácií, respektíve ženský výber. Či a čo z toho sa stane realitou, ukážu nasledujúce mesiace. Istotou však je, že KFA bude jedným z dejísk majstrovstiev Európy do 21 rokov, ktoré sa budú na Slovensku konať v júni a júli 2025. 

Na záver to zopakujeme do tretice. Nielen Košičania, ale aj celý východ Slovenska sa po dlhých rokoch čakania dočkali zaslúženého futbalového stánku. Zostáva dúfať, že Košická futbalová aréna bude plná nielen pri súbojoch reprezentácie, ale aj v rámci ligových meraní síl. To je však už téma na ďalší článok...

Ružomberok - Trnava (streda, 15:00)