Van Gerwen alebo Smith? Mighty Mike chce získať štvrtý titul, Smith už dve finále prehral

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Van Gerwen alebo Smith? Mighty Mike chce získať štvrtý titul, Smith už dve finále prehral

Kto z koho? Smith (vľavo) alebo van Gerwen?
Kto z koho? Smith (vľavo) alebo van Gerwen?Profimedia
Jeden z nich stále čaká na titul majstra sveta, druhý ho získal už trikrát. Michael Smith (32) a Michael van Gerwen (33). Bullyboy vs. Mighty Mike. O novom majstrovi sveta v šípkach sa rozhodne v utorok večer v londýnskom Alexandra Palace.

Minulá sezóna

Rok 2022 bol najlepším rokom kariéry Michaela Smitha. Po vlaňajšom finále v Ally Pally sa už v marci dostal do ďalšieho finále. V Mineheade hodil dokonca "deviatku", no smolne prehral s Dannym Noppertom 10:11. Smithovi nevyšlo ani ďalšie finále na majstrovstvách Európy v Dortmunde, kde musel na pódiu gratulovať Rossovi Smithovi (prehral 8:11). Nakoniec sa dočkal zlomu, v novembri triumfoval na Grand Slam of Darts - vo finále porazil Nathana Aspinalla 16:5. Pred začiatkom majstrovstiev sveta bol v rebríčku Order of Merit na štvrtom mieste.

Michael van Gerwen vyhral v roku 2022 tri turnaje kategórie major. V júli World Matchplay, porazil Gerwyna Pricea 18:14. V októbri aj World Grand Prix v Leicesteri (vo finále zdolal Aspinalla 5:3 na sety) a napokon tri týždne pred začiatkom majstrovstiev sveta ovládol i Players Championship Finals. Hoci sa stal aj víťazom Premier League, v rebríčku zostal tretí.

Cesta do finále

Smith začal MS suverénne, keď zmietol Nathana Raffertyho zo Severného Írska 3:0. Potom sa trápil v dueli s Nemcom Markusom Schindlerom, keď prehrával 1:3 na sety a prežil mečbal súpera. Nakoniec otočil na 4:3 a cesta do finále už bola pomerne pokojná. Vyradil Joea Cullena 4:1, Stephena Buntinga 5:3 a napokon ďalšieho Nemca Gabriela Clemensa 6:2.

Van Gerwen stratil len tri sety. Najväčšiu drámu zažil v zápase tretieho kola proti Rakúšanovi Suljovičovi, keď vyhral "len" 4:2. Ešte predtým vyradil Lewyho Williamsa (3:0) i svojho krajana Dirka van Duijvenbodeho (4:1). Vo štvrťfinále si poradil s Chrisom Dobeym (5:0) a v semifinále s Dimitrim van den Berghom (6:0) bez straty setu. Pred finále so Smithom drží sériu 13 vyhratých setov v rade.

Hlavné zbrane

Michael Smith dokáže hrať veľmi sebavedomé stretnutnia aj s nižším hodmi. Jeho silnou stránkou sú dobre zahrané šípky v kľúčových momentoch po chybách súperov. Tento rok v Ally Pally dokázal uzavrieť hodnoty 170 a 161.

Michael van Gerwen sa v Alexandra Palace môže pochváliť konzistentnými číslami, ktoré mu na konci legov zabezpečujú pohodlnú pozíciu. Holanďan nemal ani raz priemer troch šípok pod 100!

Vzájomné zápasy

Mighty Mike a Bullyboy spolu za posledných osem rokov odohrali na okruhu celkovo 34 súbojov, z ktorých 24 vyhral Van Gerwen. Paradoxne, Smith triumfoval hneď v prvých dvoch dueloch na European Tour v rokoch 2014 a 2015, ale potom si Holanďan vyhliadol revanš. Avšak pozor - ostatné tri zápasy v roku 2022 patrili Michaelovi Smithovi! V máji zvíťazil v Premier League 6:5 a 6:4 na legy, v júni aj na US Darts Masters 8:4.

Posledné spoločné finále 

Hralo sa na Nový rok 2019 a van Gerwen to mal od prvého legu kompletne pod kontrolou. Smith stratil dve podania, van Gerwen vyhrával už 4:0. Potom síce Angličan znížil na 2:4, ale Mighty Mike získal ďalšie dva sety pre seba a napriek tomu, že opäť zaváhal na servise, po uzavretí D16 získal svoj zatiaľ posledný titul.